Szentpétervári robbantás – Nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a terrorcselekmény miatt

Moszkva – Nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe az orosz hatóságok a szentpétervári metróban elkövetett robbantásos terrorcselekmény miatt – jelentette be Szvetlana Petrenko, a legfontosabb bűnügyekben eljáró szövetségi szerv, a Nyomozó Bizottság szóvivője.

Petrenko szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium emberei a gyanúsítottak közül hatot Szentpéterváron, kettőt pedig Moszkvában fogtak el. Az őrizetbe vett személyek a nevük alapján közép-ázsiai származásúak.

A szóvivő elmondta, hogy a gyanúsítottak lakhelyén lefoglaltak a Ploscsagy Vossztanyija metrómegállóban találthoz hasonló robbanószerkezetet. Lőfegyvereket és lőszereket is találtak náluk.
A hétfői terrortámadás elkövetésével a hatóságok a 22 éves, orosz állampolgárságú, kirgizisztáni üzbég Akbarzson Dzsalilovot gyanúsítják. A robbantás következtében az öngyilkos merénylő mellett 13 ember meghalt, és több mint ötvenen megsebesültek.

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz bűnüldöző szervek vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy Dzsalilov 2015-2016-ban kapott-e kiképzést Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől.

“Dzsalilov 2015. november 29-én Szentpétervárról Isztambulba repült, és az előzetes adatok szerint átkelhetett Szíriába, hogy ott az IÁ terrorszervezet híveinek soraiban kiképzést kapjon” – mondta a hírügynökség név nélkül nyilatkozó informátora, aki szerint a gyanúsított sokáig nem tért vissza Oroszországba.

Moszkvában és Szentpéterváron egyébként egyaránt mintegy 50 ezer fős tömeg tüntetett csütörtök kora este a terrorizmus ellen, és emlékezett meg a metrórobbantás áldozatairól.

– MTI –