Szentpétervári robbantás – Nőtt az áldozatok száma, bombariadó miatt lezártak egy forgalmas csomópontot

Szentpétervári robbantás – Nőtt az áldozatok száma, bombariadó miatt lezártak egy forgalmas csomópontot
© Fotó: abcnews.go.com
Moszkva – Tizennégyre emelkedett a szentpétervári metróban elkövetett pokolgépes robbantás áldozatainak a száma – közölte kedden az orosz egészségügyi miniszter.

Veronyika Szkvorcova szerint 11 ember a helyszínen halt meg, míg hárman később haltak bele súlyos sebesüléseikbe. A szentpétervári kórházakban 49 sebesültet ápolnak, közülük 12-nek súlyos az állapota. Georgij Poltavcsenko szentpétervári kormányzó közölte, hogy három külföldi – fehérorosz, tádzsik és üzbég – állampolgár van az áldozatok között, akiket kivétel nélkül sikerült azonosítani.

Az eddig hírek 11 halottról és 45 sebesültről szóltak.

Az orosz média közben arról adott hírt, hogy bombafenyegetés miatt kedden rövid időre lezárták a szentpétervári metróhálózat egyik legforgalmasabb csomópontját, a Szennaja Ploscsagy, a Szpaszkaja és a Szadovaja állomást. A szerelvények megállás nélkül haladtak végig rajtuk.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője TASZSZ orosz hírügynökségnek kijelentette: a nyomozás megállapította, hogy a robbanószerkezetet a metrón hétfőn az egyik utas hozhatta működésbe, akinek maradványait a metrókocsiban megtalálták. Személyazonosságát megállapították, de azt a nyomozás érdekében egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

A merényletet eddig senki sem vállalta magára.

A kirgiz nemzetbiztonsági hivatal szóvivője egyébként a sajtó érdeklődésére kijelentette, hogy a gyanúsított “valószínűleg” a 22 esztendős, Os városában született Akbarzson Dzsalilov lehet, de további részletekbe nem bocsátkozott. Sajtóértesülések szerint az orosz állampolgársággal rendelkező, a kirgizisztáni üzbég kisebbséghez tartozó Dzsalilov iszlamista csoportokkal állt összeköttetésben.

A TASZSZ hírügynökség a biskeki közlést megelőzően rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a metrón egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel. A Fontanka orosz hírportál pedig arról írt, hogy a hatóságok Dzsalilovot érintettség miatt körözik, de az öngyilkos támadás tettesének a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet tartják. Az orosz és a kazah külügyminisztérium ezt cáfolta, és az utóbbi közölte kedd délután az orosz hatóságok tájékoztatására hivatkozva, hogy Arisev – akinek holléte ismeretlen volt a merénylet óta – életét vesztette a metrórobbantásban, és a szülei már azonosították a holttestét.

A robbantás téma volt Szergej Lavrov orosz és Erlan Adildaev kirgiz külügyminiszter moszkvai megbeszélésén. Adildaev szerint meg kell várni, hogy a biztonsági szervek megállapítsák, hogy valóban kapcsolatban állt-e az Iszlám Állam terrorszervezettel.

A közös sajtótájékoztatón mindkét miniszter hangsúlyozta a terrorellenes összefogás fontosságát. Lavrov “cinikusnak” és “aljasnak” nevezte azt az állítást, miszerint Szentpétervár bosszú volt Oroszország szíriai szerepvállalásáért.

– MTI –Videó: Tíz halottja és több tucat sérültje van a szentpétervári metróban történt robbanásnak

Orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a robbanásban, amely hétfőn történt a szentpétervári metróban.

Szentpétervári robbanás – Nőtt a halálos áldozatok száma, a közlekedés nagyrészt helyreállt

A Fontanka elnevezésű szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint 14-re nőtt a Szentpéterváron elkövetett metrórobbantás halálos áldozatainak száma.


Szentpétervári robbantás – Interfax: a hatóságok által vizsgált egyik verzió szerint öngyilkos merénylő robbantott

A szentpétervári metróban hétfőn történt robbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el – jelentette az Interfax orosz hírügynökség a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.