Szentpétervári robbantás – Kirgiz származású lehet az elkövető

Moszkva – Valószínűleg kirgiz származású orosz állampolgár a szentpétervári metrórobbantás elkövetője – jelentette be Biskekben a kirgiz GKNB biztonsági szolgálat szóvivője kedden.

Rahat Szulajmanov szóvivő szerint a támadó “valószínűleg” a 22 esztendős, Os városában született Akbarzson Dzsalilov lehet. Sajtóértesülések szerint Dzsalilov kapcsolatban állt Oroszországban betiltott csoportokkal.

A Fontanka orosz hírportál kedden arról írt, hogy a hatóságok Dzsalilovot érintettség miatt körözik, de az öngyilkos támadás tettesének a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet tartják.
Arisev bűnrészességét – akinek a szentpétervári robbantás után nyoma veszett – a kazah külügyminisztérium és a rokonsága is kizártnak mondta.

A TASZSZ hírügynökség keddre virradóra a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a szentpétervári metrón egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel. A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.

“A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta, a hasa magasságában” – mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás.

Tájékoztatása szerint a robbantó egyik, a robbanás következtében leszakított kezét vezetékekkel együtt találták meg, és szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány szóródott szét.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet hatásfoka 200-300 gramm trotil robbanóerejének felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson talált pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

Azt, hogy a metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfax hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 embert szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 11 halottról és 45 sebesültről számolt be.

Kedd reggelre egyébként a szentpétervári metró mind az öt vonalán teljesen helyreállt a közlekedés. A városban háromnapos gyászt rendeltek el.

– MTI –