Szentpétervári robbantás – Interfax: a tudtán kívül robbanthatták fel a metróban Dzsalilovot

Szentpétervári robbantás – Interfax: a tudtán kívül robbanthatták fel a metróban Dzsalilovot
© Fotó: nytimes.com
Moszkva – Nem kizárt, hogy a tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári metróban Akbarzson Dzsalilovot, akit a hatóságok a merénylet elkövetőjeként neveztek meg – közölte csütörtökön az Interfax.

Az orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó informátora szerint Dzsalilov felrobbantását lehetőségként vizsgálják a bűnüldöző szervek. A 22 éves, kirgizisztáni születésű és orosz állampolgárságú üzbég férfi valószínűleg annak tudatában cselekedett, hogy feladata a metró forgalmas helyein elhelyezni a nála lévő két pokolgépet, amelyeket aztán cinkosai mobiltelefonos távvezérléssel fognak felrobbantani.

Erre utal, hogy a gyanúsított nem viselkedett öngyilkos merénylő módjára, mint ahogy az is, hogy a jelek szerint csak nemrégiben válhatott a radikális iszlám követőjévé; a magukat feláldozó gyilkosok ugyanis különleges és huzamosabb ideig tartó kiképzést kapnak. A Kommerszant című napilapot úgy tájékoztatták, hogy Dzsalilov februárban kerülhetett a Tauhid val Dzsihád elnevezésű terrorszervezet hálójába.

Az “élőbomba”-elméletet hivatalos nyilatkozatokban nem szerepelt. A RIA Novosztyi hírügynökség szerdán, egy szintén meg nem nevezett belügyi forrásra hivtkozva azt állította, hogy a gyanúsított által szállított egyik pokolgép véletlenül léphetett működésbe a metrószerelvényben. (A másikat Dzsalilov a forgalmas Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hagyta.)

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) korábban azt közölte, hogy a robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozta működésbe. A hétfői merényletnek 14 halottja és több mint félszáz sebesültje volt.

– MTI –


Szentpétervári robbantás – Interfax: Dzsalilov tettestársainál hatástalanították a pokolgépet

A szentpétervári metrórobbantás gyanúsítottjának feltételezett tettestársainál találtak és hatástalanítottak pokolgépet a hatóságok az észak-oroszországi város egyik lakásában – jelentette rendvédelmi forrásra hivatkozva csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Robbanószerkezetet találtak egy szentpétervári lakóházban

Tűzszerészek hatástalanítottak egy robbanószerkezetet, amelyet egy szentpétervári lakóházban találtak – közölte csütörtökön az érintett szentpétervári kerület vezetője.

Szentpétervári robbantás – A gyanúsított lakásán a pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak

A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.