Szentpétervári robbanás – Nógrádi György: az elkövetők gyorsan el is hagyhatták az országot

Budapest – Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ha profik felelősek a szentpétervári metróban történt robbanásért, nyilván számoltak azzal, miként hagyhatják el minél gyorsabban az országot.

A szakértőt az M1 aktuális csatornán hétfő délután azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn robbanás volt a szentpétervári metróban. Az eddig adatok szerint kilenc ember meghalt, és számos sebesült is van. Az orosz főügyészség szóvivője terrortámadásnak minősítette a történteket.

Nógrádi György azt mondta: Szentpétervár a második legnagyobb orosz város, 5 millió lakossal. Rendkívül közel van a határhoz, így onnan szárazföldi, légi és vízi úton is rövid idő alatt el lehet hagyni az országot.

A szakértő szerint a támadás összefügghet azzal, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin a fehérorosz elnökkel tárgyalt Szentpéterváron. Megjegyezte: az utóbbi időben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet azzal “szórakozik”, hogy repülőterekre is be tudják vinni a robbanóanyagot.

Ha kiderül kik voltak az elkövetők, az oroszok hajtóvadászatot indítanak, bárhová utánuk mennek – akár skandináv vagy balti államokba is -, és “le fognak velük számolni” – hangsúlyozta Nógrádi György.

– MTI –