Szentmisével ünneplik Kozma Imre atya születésnapját

Hálaadó szentmisével tisztelegnek Kozma Imre atya élete és munkássága előtt szombaton a budai irgalmas rendi kórházban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke pénteken töltötte be hetvenedik életévét.

Több mint 30 jelentős elismerést kapott Kozma Imre atya mostanáig. Legutóbb Francia Becsületrenddel tüntették ki, emellett volt az “Év embere Európában” és Budapest díszpolgára. Számos állami kitüntetést vehetett át munkásságáért, és több szervezet is tiszteletbeli tagjává fogadta.

Az atya 1987-ben Csilla von Boeselager bárónővel közösen hozta létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, amely Magyarországon hivatalosan 1989. februárja óta működik. A Kozma Imre által vezetett szervezet 1989 őszén a nyugatnémet követség kérésére a zugligeti plébánia kertjében keletnémet menekülteknek adott szállást. A tábor heteken belül 48 ezresre duzzadt, ellátásuk megszervezése az egyik legnagyobb páneurópai segélyakcióvá nőtte ki magát. A szervezet alapító elnöke a romániai forradalmi események első napján Erdélybe indult, nyilatkozatai nyomán számtalan önkéntes több tucat teherautónyi segélyt juttatott el a bajbajutottaknak. Kozma Imre a délszláv háború alatt sebesültek százait szállította magyarországi kórházakba és menekültek ezreiről gondoskodott. Személyes közbenjárására a szerb hadsereg 4500 civil lakost engedett ki Vukovárból, amit később rommá lőttek.

Az atya 1997-ben lépett be a Betegápoló Irgalmas Rendbe, jelenleg a három rendi kórházat működtető szervezet vezetőjeként is dolgozik. Kozma Imre több mint 30 éve nem vesz fel fizetést munkájáért, a Prima Primissima díjjal járó tízmillió forintos elismerést pedig a monori cigánytelep helyben történő felszámolására indított modellkísérlet költségeire adta.

– Független HÍrügynökség –