„Szent királyok közt drágalátos gyöngy” az egyetemen

Akt.:
„Szent királyok közt drágalátos gyöngy” az egyetemen
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – „Tiszta hittel, erős kézzel” címmel nyílt vándorkiállítás mutatja be Szent László életét és korát az érdeklődőknek a Debreceni Egyetemen.

A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság is. Az emlékév egyik fontos eleme az a vándorkiállítás, ami május 9-én nyílt meg a Debreceni Egyetemen, és amely bemutatja Szent László életét, kultuszát és nemzeti örökségét.

– Szent László élete és teljesítménye példaértékű. Nem csupán a tevékenysége, hogy befejezte Szent István művét, területeket hódított, vagy vármegyerendszert alakított ki, hanem a nagysága és méltósága is – mondta a kiállítás megnyitóján Jávor András. A rektori főtanácsadó hozzátette: Szent Lászlót nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországtól Lettországig, Olaszországon keresztül egész Európában mindenhol ismerték és tisztelték. Rá emlékezni kötelesség, személyét, nevét programokhoz felhasználni lehetőség.

Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter

– Az emlékév célja, hogy bemutassuk Szent Lászlót az országnak, ezt szolgálja minden esemény, amit az uralkodó trónra lépésének 940., valamint szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából szervezünk. Az emlékezés egyik fő eleme a „Tiszta hittel, erős kézzel” című vándorkiállítás, amellyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László olyan történelmi alakja volt Magyarországnak, aki személyiségével, keresztény hitével, uralkodói és vezetői képességeivel is kimagaslott történelmünk nagyjai közül – emelte ki Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke.

Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter

A most megnyílt tárlathoz kapcsolódik egy csütörtökön kezdődő, kétnapos konferencia, amelynek ugyancsak a Debreceni Egyetem ad otthont, és amelynek témája szintén az uralkodó élete, munkássága lesz.

Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter

– A Debreceni Egyetem olyan képzési programot hirdetett az emlékév tiszteletére, amelynek keretein belül a magyarság értéktárát, a magyar örökséget szeretnénk eljuttatni valamennyi, határainkon túl élő magyar embernek. A cél az, hogy a külhoniak magyar identitását és a magyarsághoz való kötődését minden eszközzel erősítsük. Ennek érdekében távoktatási programot dolgozott ki az egyetem –hangsúlyozta Jávor András. Az installációkat május 23-ig lehet megtekinteni a harmadik emeleti kerengőn.

– Debreceni Egyetem –