Szent Iván éjjelén minden megtörténhet – pláne Debrecenben!

Akt.:
Sajtótájékoztató a Múzeumok Éjszakája debreceni programjairól
Sajtótájékoztató a Múzeumok Éjszakája debreceni programjairól - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Tér és idő sűrűsödik szombaton a Múzeumok Éjszakáján.

Gyanútlanul belépünk a Déri Múzeum Kupolájába és Skandinávia római vaskorának mocsaras csatamezején találhatjuk magunkat. A legelső viking lándzsája elől kell elhajolnunk hirtelen. Menekülőre fogva, lesietünk a lépcsőn, és talán egy szarmata család tragédiájába botlunk. A sírfosztogatók figyelmét elkerülő erszénnyi ezüst-pénzérme káprázatából egy második világháborús légvédelmi löveg robaja zökkent ki. A városházát támadják, úgy hangzik. Odaérvén megnyugvást adhat a füldugós nézősereg mosolya, illetve a polgármester kedves invitálása saját irodájába. Ahol a ma nagy döntései születnek, ott megpihenhetünk kicsit a történelmi viharok addig megismert részleteitől elbújva. De nem érdemes sokáig méláznunk, ezerszínű élménylehetőséget kínál június 23-án 16 órától hajnali kettőig a város tíz kulturális intézménye, és azok szabadtéri helyszínei.

A Múzeumok Éjszakájának debreceni rendezvényeiről szerdán tájékoztatták a nagyérdeműt.

Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester felidézte, tavaly a cívisváros volt az eseménysor országos házigazdája, s idén sem kívánják lejjebb adni a színvonalat. Elhangzott: a szokottakhoz hűen szerteágazó együttműködésnek köszönhető a színes programkínálat. A Városházán a huszárhagyományokat elevenítik fel. 170 éve alakult a Magyar Honvédség, s Debrecen házi ezrede, a Bocskai István Lövészdandár, melynek elődje a 39-es császári és királyi gyalogezred. Az országban a legtöbb Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett csapat múltját bemutató tárlaton túl természetesen katonazenét is élvezhetnek a résztvevők, s megtudhatják milyen fegyvereket használnak jelenleg a katonáink – erről már dr. Ruszin Romulusz dandártábornok szólt.

mz-1Fotó: Molnár Péter

Dr. Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója hangsúlyozta, a tavaly nyílt Szabó Magda Emlékházat bevonják a programokba, számos értékes tárggyal, szép enteriőrökkel és debreceni identitás szempontjából fontos mondandóval szolgál e helyszín. Szólt a kollégium tárlatairól és foglalkozásairól, melyek a könyvkötészethez és Fazekas Mihályhoz – az évforduló nyomán – kötődnek. A botanikus kert igazgatója papok, huszárok, költők debreceni virágairól beszél majd, Vranyecz Artúr színész és növendékei Lúdas Matyi előadással jelentkeznek, Écsi Gyöngyi az Angyalbárányok mesével, de bábkészítésre is várják a családokat, gyermekeket.

„Benyomulás” az Impressziókra

Az Európában ilyen formában még sehol sem látott kiállítás, az Impressziók, a MODEM legfőbb látványossága. Koroknai Edit, a MODEM Kft. ügyvezetője elmondta, minden tárlatvezetésre betelt a regisztrációs lista. A köztes időkben bárki megnézheti a tárlatot. Műtárgyvédelmi okokból bizonyos korlátozásra kell számítani, ugyanis a festmények – melyek némelyike hárommilliárd forint biztosítási értékű – kiállítóinak szigorú környezeti feltételeket kell betartania. Ezek között meghatározott páratartalom is szerepel. Azoknak, akik szombaton nem jutottak be a Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol alkotásait felvonultató térbe, a MODEM – rendhagyó módon – vasárnap 14 és 18 óra között lehetőséget biztosít a Múzeumok Éjszakája-karszalaggal való belépésre.

mz-2Fotó: Molnár Péter

Az igazgató hangoztatta, az ünnepi eseménysoruk a b24 Galéria PAD rendezvénnyel már szerdán megkezdődött. A három napos utcafesztivált rossz idő esetén beköltöztetik a MODEM-be. A június 23-i programok közül kiemelte Kepes András önálló estjét, Janklovics Péter stand up-produkcióját, Gryllus Vilmos, a Talamba és a PASO koncertjét.

Viking-kincsek

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója is felhívta a figyelmet egy különleges zenei produkcióra. Szirtes Edina Mókus Ki viszi át című koncertje örömről, bánatról és a mindent átölelő mélységes mély szeretetről szól, magyar költők versein keresztül. A hegedűművészt és zenészbarátait a Déri téren hallhatjuk 22 órakor. Az intézményvezető mesélt „A Vikingek előtt” című kiállítás előzményeiről, a tárgyakat és csatajelenetet bemutató animációt kölcsönadó aarhausi múzeummal kialakított jó kapcsolatról, a másik különleges, itt először látható leletegyüttesről, amelyet a derecskei szarmata sír rejtett. A Medgyessy Emlékmúzeumban a hétvégén nyílt Mesés (B)irodalom tárlat és interaktív múzeumpedagógiai programok várják a TV Maci, Mazsola és Tádé, Frakk Mirr-Murr, Pom-Pom és Süsü barátait. Az intézmény udvarán a DebreSlam rendez slam poetry-versenyt, majd fellép Odett és a Ljubljana együttes is.

HABE


Az ingyenes városházi programok kivételével az összes esemény egy karszalag megváltásával látogatható, mely a cikkben említett rendezvényhelyszínek mellett a Múzeumok Éjszakájába szintén bekapcsolódó Nagytemplomban, a Delizsánsz kiállítóteremben, és a Pásti utcai zsinagógában kaphatók.

A részletes programkínálat itt érhető el.