Szent Anna utca-Debrecen Plaza: gyalog 6, autóval 22 perc

Akt.:
Szent Anna utca-Debrecen Plaza: gyalog 6, autóval 22 perc
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Reggel fél nyolc. Kapkodás. Sietni kell, iskola, óvoda. Autóval indultunk. Rossz döntés volt.

A Jászai Mari utcából csak jobbra lehet kanyarodni a Szent Anna utcára, majd tovább a Piac utcán. Egy sávval kevesebb, építkeznek. Majd milyen szép lesz, csak talán megvárhatták volna a kiskörút átadását – morfondíroztam míg a bebocsájtásra várok.

Azonban láthatóan a többi autós még jobban siet, nem engednek át a másik sávba. Egy pénzszállító közben mögöttem ám villog, amivel nyilván meggyorsítja a procedúrát.

Átjutunk, megállunk. Az egyetlen közös sávból jobbra ugyan lehetne menni, de az elöl állónak balra van dolga. Néhány zöld, néhány piros és már a Kossuth utcán vagyunk. Megkönnyebbülök, de csak egy pillanatra, mert belém hasít a kép, amit az elmúlt hetekben lehetett látni a Burgundia utcai kereszteződésben. A Klaipeda felől érkező autók feltorlódnak, a közműépítés miatt beszűkült Burgundián. A kereszteződésben állnak az autók, hiába zöld másfelől, senki nem megy sehova. Sok dudálás, bosszankodás, miegymás. Lassan mégis átjutunk és araszolunk. Vajon miért nincs itt reggelente egy rendőr, aki sokat segíthetne a közlekedésben. Most ezen gondolkodtam, volt rá időm, míg elértünk a Plázáig. Jobbra a Péterfián, hisz arra megyünk majd tovább, de előbb beszaladunk a suliba, tehát parkolunk. Szaladnánk, mert már elkéstünk, de a járda elfogy, építkeznek a sarkon. Tudtam én, csak nem sejtettem. „Gyalogos forgalom a túloldalon” Na jah!

Oda kérem születni kell! Zebra nyilván nincs, csak nagyon messze, az ellenkező irányba. Marad a séta az úttesten, szemben a forgalommal. Minden ellene szól, nem akarom, de talán még mindig biztonságosabb, mint a Péterfia utcán keresztben át. Milyen jó lenne, ha itt is építettek volna valamit a gyalogosoknak, mint mondjuk a Csapó utcán! De nem, itt kitettek egy táblát, ami semmit nem old meg. De bent vagyunk a suliban! Elkéstünk. Nem csak mi! Aztán meglátom, felújítják a Péterfia irodaházat! Hurrá! Séta a kicsivel vissza a kocsihoz…

– MP –
hirdetés