Szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztése Debrecenben

Duplaanyit fizetünk érte, és még nem is arra használjuk, amire való.

 Érdemes lenne újragondolni azokat a nagy programokat, amelyekben Magyarország elkötelezte magát az Európai Unió felé, többek között a szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztését, illetve az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházásokat, melyek mintegy ezermilliárd forintba kerülnek – mondta szerdán Kósa Lajos, a debreceni Öko-Aqua nemzetközi konferencia megnyitóján.
– Eddig azt látjuk, hogy a beruházások megvalósulása megdrágította a vízszolgáltató rendszerek üzemeltetését – mondta Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, amikor részletesebb magyarázatra kértük. – A lakosság számára is duplájára nőtt az ivóvíz ára, miközben nem feltétlenül arra használja, amire való. Országos átlagban egy ember egy nap 100 liter ivóvizet fogyaszt, de ebből ivásra csak mintegy 2-3 litert. A többi tevékenység – tisztálkodás, takarítás, autómosás, locsolás, stb. – nem igényelne egészséges, arzénmentes vizet. De ez még csak a kisebbik baj.

Vízbázisok

Ányos József szerint az igazi problémát az okozza, hogy a pályázati pénzek felhasználására lassú és drága technológiát építenek be, ami nem biztos, hogy a legköltséghatékonyabb műszaki megvalósítást jelenti. Helyenként például olcsóbb lenne más vízbázisból hozni arzénmentes vizet, mint tisztító rendszert beszerelni.
A Debreceni Vízmű Zrt. vezetője elmondta, hogy cége szakemberei évekkel ezelőtt kidolgoztak egy projektet a környező 14 település számára. E szerint jó minőségű ivóvizet biztosítottak volna Debrecenből egy regionális vízhálózaton keresztül, megspórolva az új tisztítóberendezések árát és azok költségének negyedéért működtetve a már meglévőket. Az érintett települések azonban nemet mondtak erre. Hamarosan kénytelenek lesznek mégis megépíteni a tisztítókat, mert az egészségügyi hatóságok nem fogják engedélyezni, hogy továbbra is arzénes vizet szolgáltassanak a lakosaiknak.
A szennyvizek kezelésével kapcsolatban szintén az újragondolás szükségességéről beszélt Ányos József, túl szigorúnak nevezve a tisztításukra vonatkozó előírásokat. HBN-SZT