Szennyezőanyagokat keresnek az iszapban

Akt.:
Szennyezőanyagokat keresnek az iszapban
Szennyezőanyagokat keresnek az iszapban - © Fotó: Matey István

Balmazújváros-Lászlóháza. – Erősen bűzölög a szennyezőanyag, vagyis kijut a levegőbe – számolt be a helyben tapasztaltakról Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, aki kedden mintavétel okán járt a lászlóházi veszélyeshulladék-lerakatnál.

– Ha pedig a levegőbe kerülhet, akkor a szél kihordja a telepről – tette hozzá. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség másfél hete azt közölte megkeresésünkre, hogy az ellenőrzések során hulladék kiszóródást, a tároló területen túlra történő szivárgást nem észleltek; a környezetvédelmi aktivista azonban törött hordókról, kiszakadt védőhálóról, megrogyott épületről számolt be, azzal összegezve a látottakat (és szagoltakat), hogy „az előírásoktól igencsak távol van ez a helyzet”. – Legalább tíz baglyot láttunk a tető alatt, nem tudják, hogy itt nem jó nekik – jegyezte meg. A szervezet egy független laboratóriumot kért fel a közeli csatorna iszapjának vizsgálatára, hogy kiderítse, telepen belül maradt-e a szennyeződés.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István (galéria) ©

14 különböző elemet (króm, kobalt, cink, stb.) keresnek majd az Isotoptech Zrt környezetanalitikai laboratóriumban a szakemberek, a hulladéklerakatnál lévő két kisebb csapadékvíz elvezető, illetve az ezek vizét befogadó nagyobb csatorna iszapjából vett mintákban – tudtuk meg Braun Mihály vegyész, biológustól. Mivel ezek az anyagok a természetben is előfordulnak és már igen kis mennyiségben ki tudják azokat mutatni, azt vizsgálják, közülük valamely(ek)nek a koncentrációja meghaladja-e azt a határértéket, ami fölött már szennyezettségre lehet gyanakodni. Az eredmény várhatóan a jövő hét végén lesz meg.

HBN


Lászlóházán a helyzet változatlan
Balmazújváros – Egy feljelentésen kívül egy éve semmi sem történt a hulladéktelep ügyében.