Szenior úszás: Dr. Flóra Katalin újabb világ- és Európa-csúcsa

Akt.:
A debreceni szeniorok többszörös világ- és Európa-bajnokai: Dr. Flóra Katalin (83) és Nagy Erzsébet Éva (31)
A debreceni szeniorok többszörös világ- és Európa-bajnokai: Dr. Flóra Katalin (83) és Nagy Erzsébet Éva (31) - © Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub
Debrecen – Az idén augusztusban Magyarországon megrendezett masters vizes világbajnokságon a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben versenyző Dr. Flóra Katalin a legeredményesebb magyar női versenyzőnek bizonyult három egyéni világbajnoki címével, váltóban szerzett ezüstérmével, egy világcsúcsával, egy Európa-csúcsával és hét magyar rekordjával.

A sikerek most a hódmezővásárhelyi nemzetközi szenior úszóversenyen folytatódtak.

Németországból 10 órás vonatozással érkezett Budapestre, majd csapattársaival kocsival utazott a verseny helyszínére az aktív, jó edzésben lévő 83 éves versenyző, aki hetente 3-4 alkalommal 3000 m-es úszással és hegyi túrázással készült a világcsúcs megdöntésére.

ha1

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

A 200 m-es női hátúszásban a fiatalabbakkal egy futamban indulva csaknem hét másodperccel javította meg a fennálló korosztályos világcsúcsot. Ez a világcsúcs kárpótlást jelentett számára azért, hogy a világbajnokságon nevezési adminisztrációs hiba miatt nem indulhatott ebben a versenyszámban. Az új világcsúcs 3 perc 39,26 mp. Másnap az 50 m-es hátúszásban saját korábbi, a vb-n úszott Európa-csúcsát javította meg a tavaly év végén Debrecenbe igazolt szenior versenyzőnő.

A 200 m-es hátúszásban elért világcsúcs az egész hódmezővásárhelyi verseny legértékesebb női eredménye volt (107,87%), amelyért különdíjat vehetett át Dr. Flóra Katalin.

u55

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

A hódmezővásárhelyi versenyen még egy debreceni rekord született: a 4×200 m-es gyorsúszó váltóban a Gombkötőné Tóth Ilona, Cseri Piroska, Horányi Antal, Krasznai Róbert összeállítású gyorsúszó váltó új országos csúcsot úszott a 280 év feletti össz életkorú váltók kategóriájában. (A váltó tagjai közül Gombkötőné Tóth Ilona és Krasznai Róbert a világbajnokságon éremszerző volt.)

Összesen 17 fős debreceni csapat szerepelt Hódmezővásárhelyen. Rentka László nyolcszor, Bocskor Kitty hatszor győzött. Háromszor végzett az első helyen Szántó Endre, kétszer dr. Flóra Katalin, Maier Judit, Nagy Erzsébet Éva korábbi kétszeres világbajnok és Európa-bajnok, Krasznai Róbert, Gombkötőné Tóth Ilona és T. Kiss Jenő, egy győzelmet könyvelhetett el Forintos Attila. A további dobogósok és pontszerzők (Cseri Piroska, Demkóné Balla Sarolta, Horányi Antal, Karácsonyi György, Miklós Attila, Nagy István, Bihari Árpád) és további öt debreceni váltó tevőlegesen hozzájárultak az 51 résztvevő csapat közötti pontversenyben elért harmadik helyezéshez.

– Rentka László –