Sport

2013.06.20. 18:19

Debrecenbe is szerettek volna akadémiát

Debrecen - Mocsai Lajos óriási problémának tartja, hogy nincs NB I-es férfi kézilabdacsapat a cívisvárosban.

Debrecen - Mocsai Lajos óriási problémának tartja, hogy nincs NB I-es férfi kézilabdacsapat a cívisvárosban.

Megtartotta szokásos, negyedéves edzői továbbképzését a Debreceni Sportcentrum–Sportiskola csütörtökön. A nap folyamán előadásokat hallhattak a trénerek és az érdeklődők: a meghívott vendégek Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Dr. Szabó S. András, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, valamint Mocsai Lajos, a magyar férfi kézlabda-válogatott szövetségi kapitánya és egyetemi docens voltak.

A programot Dr. Tiszeker Ágnes nyitotta, aki a dopping kérdésköréről számolt be az utánpótlás sportban. Beszéde során a doktornő kitért a különböző doppingtípusokra, azok kimutathatóságára és élettani hatásaira, meglepő külföldi és néha hazai példákkal szemléltetve mondandójának fontosságát. Az Antidopping csoport vezetője kitért arra, hogy a kormány elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, miszerint a doppingszerek terjesztői is büntethetővé válnak, a törvénymódosítás július elsején lép életbe.

Az edzői továbbképzés második előadásán a sporttáplálkozás jelentőségéről beszélt Dr. Szabó S. András. A nap záró témája a tehetségmenedzsmentről és csapatépítés kihívásairól szólt, az előadást Mocsai Lajos tartotta. A résztvevők betekintést nyerhettek a szeptemberben induló Nemzeti Kézilabda Akadémia képzési terveibe, illetve a férfi kézilabda-válogatott edzője beavatta a debreceni trénereket a csapatépítés és a bajnoknevelés során nélkülözhetetlen tulajdonságokba és módszerekbe.

Lemondtak róla

– Nagyon nagy bajnak tartom, hogy nincs élvonalbeli férfi csapat Debrecenben. A Testnevelési Főiskolán tanítok, és az itt lévő edzők mind az én szakedzői csoportomban, diplomás képzésben vettek részt, így tudom milyen jó kvalitású emberek, a tradíciókról és hagyományokról nem is beszélve. Több, mint tízezer ember előtt kézilabdáztam ebben a városba még akkor, amikor Varga Istvánék idejében bajnok lett a Debrecen. Ismerem az egykori Dózsa fantasztikus történetét, hagyományát. Biztos rengeteg gyermek imád itt is kézilabdázni, de nincs az a perspektíva, ami kellene, ezt borzasztóan nagy problémának találom. A második dolog, amit ezzel kapcsolatban megemlítenék, hogy annak idején – amikor a Nemzeti Kézilabda Akadémiát terveztük – a területi akadémiák sorába Debrecent mind a női, mind a férfi területen kiemelt akadémiai szegmensnek jelöltem. Sajnos azáltal, hogy a város elvesztette az NB I-es indulási jogát, le kellett mondanunk erről a lehetőségről, azonban azt kívánom, hogy mihamarabb épüljön fel itt egy férfi NB I-es csapat – válaszolta a szövetségi kapitány arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a cívisvárosban jelenleg nincs NB I-es férfi alakulat.

Előrébb tartanak a lányok

Mocsai Lajos kitért az utánpótlás képzés problémáira.

– A pontos okát annak, miért lett elhanyagolt a kézilabda utánpótlás, én sem tudom, de az edző kollégák kevés olyan fiatalt találtak, akik alkalmasak lennének arra, hogy a nemzetközi élmezőnyben mérettessék meg magukat. A lányoknál egész más a helyzet, utánpótlás korban munkavégzés, terhelhetőség és szorgalom szempontjából előrébb tartanak, mint a világ hasonló korcsoportjai. A nőknél most pozitívabban látom a jövőt – zárta a beszélgetést a kézilabdázás megkérdőjelezhetetlen szaktekintélye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!