Szemüveget optikából vagy „turiból”?

Debrecen – Sok nagyáruházban, a postákon, valamint itt-ott benzinkutaknál is kapható olvasó szemüveg néhány száz forintért, az ár pedig igencsak vonzó, hisz’ nem kell külön fizetni a keretért, a lencséért és a vizsgálatért.

Ha érezzük, hogy gond van a látásunkkal, legtöbben a szemészetre megyünk, ahol alaposan megvizsgálnak bennünket, majd – amennyiben szükséges – szemüveget írnak fel.


A vizsgálatot azonban ma már sokan eleve az optikusoknál végeztetik, ahol helyben el is készítik számukra a szemüveget. Napjainkban sok nagyáruházban, a postákon, valamint itt-ott benzinkutaknál is kapható olvasó szemüveg néhány száz forintért, az ár pedig igencsak vonzó, hisz’ nem kell külön fizetni a keretért, a lencséért és a vizsgálatért.

Vannak, akik soha nem vennének ilyet, míg mások nem akarnak sokat költeni. Melyik tábornak van igaza? Megkérdeztük a DEOEC Szemklinikájának igazgatóját, Dr. Berta Andrást, érdemes-e ilyen szemüveget vásárolni, károsítják-e a szemet.

– Ezek az olcsóbb fajta, több helyen kapható, a néhány száz forintostól kezdve a pár ezresig terjedő árú szemüvegek olyanoknak készülnek, akiknek távolra nem kell szemüveg.

Negyven év felett azonban szinte mindenkinek szüksége van rá olvasáshoz. Ezek a +0.5 dioptriától a +4-ig árusított szemüvegek elsősorban olvasáshoz valók, átlagos szemtávolságú egyéneknek készülnek.

Ha valakinek túl közel ülő, vagy épp ellenkezőleg, egymástól távol eső szemei vannak, annak célszerű, ha vizsgálat miatt eleve szakorvoshoz fordul – tudtuk meg.

Ugyanez a helyzet a gyermekkoruk óta távolra szóló szemüveget viselőkkel: az idő múltával közelre nekik is másféle kell, mint távolra, és számukra sem alkalmasak a boltokban kapható olcsó változatok.

Negyven év fölött azonban nem árt évente elmenni szemészhez – tette hozzá a doktor úr –, hiszen a szemfenék vizsgálatával fény derülhet magas vérnyomásra, cukorbetegségre, érelmeszesedésre, a szemnyomás mérésével pedig a kezdődő – vagy kialakult – zöldhályog is diagnosztizálható.

A szemorvos elmondta, ha valaki 40 évnél idősebb, nem rövidlátó, korábban nem hordott távolra szemüveget, átlagos a szemtávolsága, és kizárólag olvasáshoz használja, akkor megvehet egy szolidabb árú, pár ezer forintba kerülő olvasó szemüveget.

Vásárláskor vigyen magával újságot, vagy írott szöveget tartalmazó papírt, és nézze meg, melyikkel tudja elolvasni.

Akinek ez nem válik be, még mindig irathat magának szemésszel egy igényesebb, de általában lényegesen drágábbat.

  • Szemüveg vagy kontaktlencse?
  • Rózsaszín szemüveg
  • Rajzolás a térben
  • A látáskorrekcióra szorulók közül csak 2 százalék visel szemüveget  • hirdetés