Szemgolyót ettünk a vámpírfogunk mellé

Szemgolyót ettünk a vámpírfogunk mellé
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A legundorítóbb édességekből is kiszívtuk a “vért”.

Émelyítően édes illatfelhőben, a szerkesztőségben egy doboz halloweeni gumicukor mellett ülve kollégám kiragad egy vámpírfogsort és megjegyzi: beteg ötlet ilyet gyártani. Aztán kiderül, amilyen rossz a látvány, olyan jó az íz. Ennek ellenére az anatómiailag formált szemet nem akarja megkóstolni. – Az Indiana Jones film az a jelenete jut eszembe, amikor a maharadzsánál vannak és szem levest szolgálnak fel vacsorára – indokolja döntését. A szemek meg tovább bámulnak minket. Aki nem ismerné az ikonikus jelenetet:

Nem sokkal később egy másik újságíróval azon vitatkozom, milyen állatot választott a dobozból. Szerinte patkány, szerintem valami csúszómászó. Nincsenek lábai, ő azt állítja, a rágcsáló csak behúzta maga alá, mert fekszik. Egyébként piros. Ha már a színnél tartunk, a tányér szélére színek szerint kigyűjtjük a macskákat. A türkiz színűt, a sárgát, meg a zöldet. Többet nem találunk, pedig rázzuk a dobozt. Azért a színes koponyák is felkeltik az érdeklődésünket, viszont állítólag a feketék jobb ízűek. Én elhiszem.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Abbahagyjuk a cukrok azonosítását és a véres vámpírfogsort próbálgatjuk. Pont belefér az ember szájába, munkatársam szerint olyan, mint egy rosszul ápolt fogsor, de azért ízletes, epres. Nade nézzük a szemeket. A pirosat választja, az erek gondosan meg vannak formálva a külső csomagoláson, amely felbontása kissé körülményes, de megoldjuk. – A régi olasz zombifilmekre emlékeztet ez a cukor. Nagyon gejl, émelyítő. A közepén valami szörpszerű folyadék, ami egyszerre édes és csípős – mondja, miközben a szájában olvad a szem.

– Imádom a gumicukrot, de remélem ezeket nem gyerekeknek szánják. A vámpíros fog még vicces, de az emberi koponyából kivett szem utánzata inkább gusztustalan – jegyzi meg egy másik újságíró. Hogy kell ezt egyáltalán megenni? – teszi fel a kérdést, mialatt a szemet – és nem az övét – forgatja. Aztán neki is sikerül kibontani a csomagolásból, bár neki sem annyira ízlik. De legalább látványos.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Kolléganőnk szerint a véres fogsor leginkább egy elsorvadt ínyre emlékeztet, amit azonnal célszerű lenne orvosolni. Ismét jön a találgatás, mit rejthet a doboz. Közösen megállapítjuk, a kiköpött rágóra hajazó gumicukor valójában egy denevér, sőt a pillangónak kinéző cukor sem az, aminek gondoltuk, hanem egy hatalmas pók. Így mindjárt félelmetesebb. A lila koponyákkal viszont nem tudunk azonosulni.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

– Fúj. Ez nagyon gusztustalan. Nem tudom milyen érzés lehet megfogni egy szemgolyót, de valahogy így képzelem – fogalmaz, miközben kiszabadítja a papír közül az édességet. – Hol van belőle a vér? – kérdezem, ő meg néz rám kérdőn. Az ő szeméből kimaradt a szörp, de hiába kínálom a párjával, inkább kihagyja.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Egy másik kolléganő szerint viszont ezeket a cukrokat imádják a gyerekek, amelyek a halloweeni bulik elengedhetetlen kellékei. – Számomra nem ismeretlenek ezek az édességek. Nagyon gusztustalanok, ugyanakkor október végén sok helyen, akár a zöldségesnél is fellelhetőek, így velem is előfordult már, hogy a fél kiló hagyma mellé két vámpírfogat is kértem az eladótól – idézi fel, mialatt lezárjuk a dobozt.