Szemétügy: itt rend van

Szemétügy: itt rend van
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Mivel az új állami hulladékszámlázó cég továbbra sem fizet, bérszámláznak neki.

A megyeszékhelyen nem fog leállni a szemétszállítás, bérszámlázással áthidaljuk a problémát – jelentette ki a múlt héten csütörtökön megtartott városi közgyűlésen dr. Papp László polgármester Kőszeghy Csanád Ábel, Jobbik-frakcióvezető kérdésére.

Van, de nem működik

A dolog előzménye, hogy a szemétszállításért hivatalosan már nem az önkormányzatok által ezzel megbízott cégeknek kell fizetni – bár a feladatokat továbbra is ők végzik –, hanem az április 1-jén megalakított állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NKHV). Ők elvileg visszaosztják az egyes cégeknek a működésükhöz szükséges összeget, de – számlázási gondokra hivatkozva – a mai napig nem fizettek. Így a szállítók nehéz anyagi helyzetbe kerültek, sőt többfelé fel is mondták az önkormányzatokkal kötött szerződéseket. Debrecenben eddig az AKSD-vel szerződött Debreceni Hulladék Közszolgáltató Kft. (DHK) számlázott. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy ha az NKHV nem rakja rendbe a számlázási-finanszírozási rendszerét, hamarosan sok helyen ott maradhat a szemét a háztartásoknál.

Fizetni is később akarnak

– Amennyiben minden így maradna, a DHK tőkepótlásra szorulna. Ezért tárgyalásokat kezdtünk a fejlesztési minisztériummal, Rácz Róbert kormánymegbízottal és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel. Abban maradtunk, hogy addig, amíg az új cég nem kezdi meg a számlázást, a DHK bérszámlázást végez neki – ismertette a polgármester.

Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Kft. igazgatója a közgyűlésen elmondta: az egyezség szerint az állami vállalat szeptemberben akar a bérszámlázásért 8-8,5 millió forintot fizetni. Ez azonban nem probléma, mert olyan tőkeerős cég áll mögöttünk mint az AKSD – fogalmazott. Varga László szavaiból az is kiderült, hogy az állami cég eddig a beszedettnél kevesebbet akart visszaosztani. Most azonban azt ígérték, hogy annyi pénzt fognak visszaosztani, mint amennyit beszedtek.

HBN–OCS