Szemétégető és autógyár is épülhet Monostorpályiban, ezer munkahely jöhet létre

A Monostorpályiba tervezett hulladékégető látványterve
A Monostorpályiba tervezett hulladékégető látványterve - © Fotó: Magánarchívum
Monostorpályi – Olyan szemétégető erőművet létesítenének, amely nem szennyezné a környezetet.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere egy jelentős számban magyar fejlesztőmérnököket foglalkoztató kínai céggel, hatalmas hulladékégető erőmű építéséről tárgyal. Szerinte ennek a megvalósítása azért lenne logikus, mert a szelektív hulladékgyűjtés nagyon drága, az így kinyerhető nyersanyagok értékesítéséből kevesebb pénz folyik be, mint az azzal járó kiadás. A lerakás sem jó megoldás, mert időnként betelnek a lerakók, aztán újakat kell nyitni – állította.

Erőmű is egyben

Szabó József hangsúlyozta, a szóban forgó hulladékégető olyan XXI. századi technológiát alkalmazó létesítmény lenne, amely nem szennyezné a környezetet! Az oda érkező szemétből először kiválogatnák az el nem égő és még értékesíthető fémet, üveget, valamint az építési törmeléket. Minden más viszont aprítva kerülhet a nagy kazánba, ahol magas hőmérsékleten és alacsony nyomás mellett történne az égetés. A folyamat során rengeteg energia szabadul fel, ezért tekinthető erőműnek is az egység – fogalmazott a polgármester. Elmondta: elsősorban hidrogén, szintézisgáz és metán keletkezik, amelyekből például biobenzin állítható elő. Gázmotorokkal elektromos áram termelhető, a metánnal pedig háztartások főzhetnének, fűthetnének. A felszabaduló nagy mennyiségű hőt használhatnák például a közelben kertészetek üvegházakban földieper-termesztésre. A már ott működő száraztésztagyár is vásárolna belőle a szárításhoz. Amikor a melegre nyáron nincs szükség, egy olyan pelletüzemben vennék hasznát a hőnek, amely a környéken keletkező kukoricaszárat dolgozná fel.

Nem lenne kéménye

Szabó József hozzátette: az égetés során keletkező füstgázokat a zárt rendszer teljes mértékben újrahasznosítaná, ezért nincs kémény a terveken! Napi 500 tonna szemét elégetése esetén mindössze 68 kiló olyan salak, hamu keletkezne amely csak minimálisan porzik, így útalapként használható. A közvetlenül 30-60 embernek munkát adó erőműben még azt a szenny­víziszapot is meg lehetne semmisíteni, amelyet most kiszárítanak és gazdáknak adnak át azzal, hogy trágyaként szórják ki a földekre. – Csakhogy abban sok gyógyszermaradék, hormon található, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek akkor, ha bekerülnek a táplálékláncba – vélte a polgármester.

Monostorpályi vezetője arról is beszámolt, hogy Euró­pában még nincs ilyen létesítmény, csak az Egyesült Államokban és Kínában működik egy-egy. Azok naponta 500 tonna szemetet dolgoznak fel, ami ide túl nagy lenne. (Monostorpályiban alig 10 tonna szemetet gyűjtenek össze hetente.) Ezért szeretnének más településekkel összefogni. Azt kérik a kínai cégtől, hogy nekik tervezzenek egy lényegesen kisebb feldolgozót.

A beruházás Szabó József szerint 4 milliárd forintból lenne megvalósítható, melyet akár a magyar állam, akár az Unió is biztosíthatna. A kínaiak a saját finanszírozásra is készek. A lehetőségekről a településvezető a közeljövőben többek között Lázár Jánossal, a miniszterelnökséget vezető miniszterrel is tárgyalni fog.

HBN-OCs


Zonda autógyár

A kínaiak ígérete szerint amennyiben megvalósul a hulladékégető erőmű, az Európában még nem igazán ismert Zonda nevű elektromos autók, autóbuszok gyártását a 2200 lakosú Monostorpályiba hozzák. A debreceni repülőtér, az autópálya közelsége és az ottani vasútvonal erre lehetőséget teremthetne. A járműgyár körülbelül ezer embernek biztosítana munkahelyet – mondta a polgármester.
hirdetés