Szemétdombok és -hegyek, konténerek mellett

Szemétdombok és -hegyek, konténerek mellett
Nem először, és egészen biztos, hogy nem utoljára foglalkozunk a miskolci konténerek mellett időnként felhalmozódó szemét- és lomhalmokkal. Kinek, minek a kötelessége elvinni a szemetet?

Papp Tamás, a miskolci önkormányzat közterület-felügyelet és rendészeti főosztályának vezetője szerint a fő gond, hogy sok helyütt kevés a szemetesedény. Az ezek mennyiségéről szóló szabályozást a köztisztaságról szóló rendelet tartalmazza. A tapasztalat azonban az, hogy a konténerek sok helyen valóban kevésnek bizonyulnak. Rendeletmódosításra lenne szükség, amit a városüzemeltetési osztály kezdeményezhet.

A közterület-felügyelet munkatársai figyelik és felszólítják azokat a lakóközösségeket, cégeket, amelyek nem rendelnek kellő mennyiségű edényt. A felügyeletnek jogában áll büntetni is, mint ahogy volt is erre példa.

A főosztályvezetőt arra a kérdésünkre, hogy a konténerek mellett kialakult szemétdombot kinek a kötelessége feltakarítani, ezeket mondta:

A társasházak kötelessége a konténerek és azok környékének tisztán tartása. Hozzátette: – Természetesen, ha az edény mellé kiszóródik egy kis szemét, azt a szemétszállítók is összeseprik, de ha jelentős mennyiségű hulladék halmozódik föl, azt a szolgáltatást megrendelőjének kell összegyűjtenie és elszállíttatnia.

KHE