Szemétdombok éktelenkednek a Libakertben

Szemétdombok éktelenkednek a Libakertben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A járda felbontása miatt nem tudta a szemetesautó a lomot rendesen megközelíteni.

Szemétdombok alakultak ki Debrecenben, a Libakerti Lakótelepen, a Hajó utcai 8. és 10. számú házak mellett. Úgy tudjuk, az ottani 10 emeletes épületek közös képviselője lomtalanítást hirdetett meg október 19-ére.

Akkor azonban a kipakolt lomoknak (szemétnek) csak egy részét vitte el a hulladékszállítással foglalkozó cég. Azóta újra növekszenek a kupacok, valaki például műanyag kannákat pakolt ki. A tárgyakat a guberálók mellett patkányok is elkezdték „átvizsgálni”.

Megoldódik a probléma

Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője elmondta: a nagy tömörítős kukásautó a megbeszélt időben, az elektromos kábelek cseréje miatt felbontott belső járdán nem tudott közel menni a lomokhoz. Ezért hagyták ott annak egy részét. Mostanra az akadályozó gödröt visszatemették, a járdát lebetonozták, így ismét kimennek, és igyekeznek eltüntetni a szemétdombokat. Debrecenre vonatkozó lomtalanítási időpontot erre az évre egyébként már nem lehet kérni az AKSD-től, mert minden hely betelt. A szolgáltatás április 1-jén indul újra.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Egy évben egy körzetbe legfeljebb nyolcszor tudnak kivonulni a szolgáltató munkatársai – tette hozzá Domokos Csilla.

Kihelyezhető hulladékok

A lomtalanítás folyamán olyan szilárd hulladékokat lehet kipakolni, melyek nem helyezhetők el a kukákban, illetve a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el. Ilyenek például a bútorok, a nagyobb kartondobozok és a zsákokba tett rongyok.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A kommunális hulladék, építési törmelék, autógumi, akkumulátor, veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, vegyszerek és minden olyan hulladék, amely veszélyezteti a begyűjtést végző dolgozók testi épségét, egészségét, nem rakható ki.

A lomtalanításra szánt hulladékot a szedési útvonalon (reggel 7 óráig az ingatlanok előtt) úgy kell elhelyezni, hogy az a begyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen. A kihelyezett hulladék nem akadályozhatja a gyalogos- és gépjárműforgalmat. Az apróbb hulladékot bekötözött zsákokba kell rakni.

HBN–OCS