Sport - Foci

2008.06.04. 15:40

Kizárták a Portót a Bajnokok Ligájából

<p>Kizárta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az FC Porto együttesét a Bajnokok Ligája következő idényéből.</p>

A csapatot a múlt hónapban találta bűnösnek a Portugál Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága, a gyanú szerint ugyanis két bajnoki mérkőzést is megbundáztak a 2003/04-es szezonban, abban az évben, amelyben megnyerték a Bajnokok Ligáját.

A bundabotrány még 2004 áprilisában robbant ki. A rendőrök még akkor megindították az "Aranysíp" nevű nyomozást. A vizsgálat kiderítette, hogy Pinto da Costa, a Porto elnöke prostituáltakkal, illetve pénzzel vesztegetett meg több játékvezetőt, hogy azok a csapata javára döntsenek. Az ügyben már öt bírót börtönbüntetésre is ítéltek. A 2 és 6 év közötti börtönre ítélt bírók a lányok helyett 2500 euró készpénzt is választhattak.

A Porto idén óriási fölénnyel, húsz ponttal nyerte meg a bajnokságot, a múlt hónapban azonban a botrány miatt hat pontot már levontak tőlük, da Costát pedig két évre eltiltották a futballtól. A csapat még így is nagy fölénnyel nyerte a bajnokságot. Az UEFA mostani indoklása alapján nem indulhat olyan csapat a BL-ben, amely bundabotrányba keveredett.

A Portó várhatóan fellebbez a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!