Szem előtt a hentespultok – A minisztérium monitorozza a húsokat

Szem előtt a hentespultok – A minisztérium monitorozza a húsokat
© Illusztráció: AFP
Debrecen – Árgus szemmel figyelik a minisztérium kérésére, hogy milyen olcsó a hús a boltokban.

Monitoring rendszert működtet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak ellenőrzésére, hogy a januári áfacsökkentés hatására olcsóbb lesz-e a sertéshús a boltokban és az ármérséklődés mennyire lesz tartós.

Mínusz 17 százalék?

Az év elejétől a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, amelytől 17 százalékos húsáresést várnak a piacon. Az agrártárca azonban nem csak a fogyasztói árakat vizsgálja, hanem azt is, hogy az adómérséklés miként hat a feketegazdaságra. Kiemelten fontosnak tartja a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy folyamatosan és széleskörűen vizsgálja a sertés tőkehús áfa-csökkentésének piaci hatásait – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a tárca sajtóosztálya. A minisztérium ezért monitoring rendszert működtet, amelyben az összes rendelkezésre álló adatot és információt összegyűjti és értékeli. Mint ismert, a sertés tőkehús áfája januártól csökkent az eddigi 27 százalékról 5 százalékra.

Mikre vonatkozik?

A monitoring kiterjed a Központi Statisztikai Hivatal, az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által gyűjtött ár-, illetve termelési, felvásárlási és vágási adatokra, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál rendelkezésre álló összesített áfa-bevallási információkra. A vizsgálatok elsődleges célja, hogy a statisztikailag kimutatható változásokkal felmérjék az áfacsökkentés gazdasági hatásait, beleértve nemcsak a fogyasztói árak alakulását, hanem a feketegazdaság visszaszorítására gyakorolt hatásokat is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghatározó kiskereskedelmi láncok hajlandóak átadni a fogyasztók számára az áfacsökkentés előnyeit. A monitoringgal azt is vizsgálják, hogy az ármérséklés mennyire lesz tartós. A minisztérium korábban azt közölte, hogy az áfacsökkentés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst. Olcsóbb lesz például a kicsontozott comb és lapocka, a csontos és csont nélküli karaj és a tarja.

HBN