SZEM 2.0

Amikor egy település vezetői az ott élők életminőségének a javítását tűzik a zászlajukra, két alapvetésre biztosan gondolnak. Az egyik, hogy az általuk képviseltek munkához jussanak a településen, vagy legalább a közelében, a másik pedig, hogy amíg a ház ura a gyárban a napi betevőért tüsténkedik, a betörők otthon ne lopják ki a szemét. Petneházi Attila írása.

Persze, a köz biztonsága nem merülhet ki abban, hogy Juliska nénit harmadszor már nem tudták megfosztani a tyúkjaitól, az igazán élhető településen ugyanis a gyerekeket reggel nyugodt szívvel engedhetjük el az iskolába, esténként pedig a párunkkal nyugodtan sétálhatunk az utcán. Ennél sokkal többre talán nem is vágytak azok az ötletgazdák, akik annak idején a polgárőrség égisze alatt útjára indították a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM). Az elmés kezdeményezés valójában a nappali függönye mögül az utcát kémlelő Juliska nénik, és a kocsma teraszán békésen sörözgető Péter bácsik éberségére épít, megtanítva őket egymás érdekében gyorsan, összehangoltan cselekedni.

– Petneházi Attila –


A falu szeme mindent meglát: ha idegen autó jön, már lesik

Néhány évvel ezelőtt indult el a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), melynek sikere a Juliska nénik és a Péter bácsik éberségén múlott. Az ötletgazdák célja annak idején pontosan az volt, hogy a gyanús jelenségek kapcsán kifejlesszék az emberek éberségét, valamint hogy megtanítsák őket egymás érdekében összehangoltan cselekedni. Ehhez persze az kell, hogy a szomszédok ismerjék egymást, és szükség esetén számíthassanak a másikra.

hirdetés