Szélsőséges csoportok mintegy 2000 propagandaanyagát leplezte le az Europol az interneten

Brüsszel/Hága – Szélsőséges csoportok mintegy 2000, internetes felületeken terjesztett illegális propagandaanyagát azonosították be az európai uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol irányításával lefolytatott 48 órás művelet során – közölte az Europol kedden.

A görög, lengyel, portugál, amerikai és belga hatóságok bevonásával végzett – elsősorban az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenységére fókuszáló – művelet keretében azt is megállapították, hogy a terroristacsoportok olyan online felületeket is létrehoztak, amelyeket nem csak propagandaanyagait terjesztésére használnak, hanem tevékenységük finanszírozására is.

A közlemény szerint a szélsőséges csoportok rendszerint egyszerre több közösségi médiafelületet is használnak tartalmaik megjelenítésére és arra, hogy eljuttassák azokat támogatóikhoz, szimpatizánsaikhoz. Az azonosított 52 platform között főként olyan felületek találhatók, amelyek nem igénylik a felhasználók kilétének azonosítását.

Az említett tartalmak eltávolítása az érintett szolgáltatók felelőssége saját felhasználói feltételeiknek megfelelően – közölte a rendőri szervezet.

– MTI –