Szellemi értékeket közvetítenek: ünnepség volt a levéltárban

Debrecen – Egyedülállónak számító kincseket rejt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Könyvtár és Levéltár.

– Könyvtárunkban jelenleg 23 ezer kötet található, míg a levéltár közel ötven folyóméter iratot tartalmaz, a legrégebbiek az 1700-as évek elejéről származnak – fogalmazott Takács József, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgatója a Varga utcai intézmény huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Palánki Ferenc szentelte meg

A dokumentumokat a Szent József Gimnázium alagsorában, szabvány szerint tárolják. A bibliotéka alapját a pap nélkül maradt plébániákról átszállított kiadványok adják, amelyeket olyan veszélyektől kellett megóvni, mint a rovarkár, az erős napsütés okozta sérülések, vagy éppen a lopás – magyarázta érdeklődésünkre az igazgató. – Az egri, a szombathelyi és az esztergomi társintézményeink is gyarapították gyűjteményt. Olyan könyvekkel is rendelkezünk, amelyek nemcsak Debrecenben, hanem az egész országban kuriózumnak számítanak. Húsz esztendővel ezelőtt szembesültem először a felelősséggel, hogy milyen értékeket – anyagi és szellemieket egyaránt – kezelünk. Szívesen végzem a munkámat, a nagy felelősség ellenére is – mondta Takács József.

A rendezvényen Bosák Nándor, az egyházmegye nyugalmazott püspöke a kezdetekre emlékezett vissza beszédében, Palánki Ferenc püspök pedig megáldotta a könyvtárat.

HBN-BÁ