Szelektíven a közepes kukáért

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – Van érdeklődés a kisebb kukák iránt, de egyelőre nem számottevő.

Január 1-jétől kormányrendelet szabályozza, hogy a korábbi 120 literes kuka mellett a hulladékgazdálkodási közszolgáltató köteles kisebbeket is biztosítani az ingatlantulajdonosoknak. Ahogyan arról már beszámoltunk, az igénylés menete az, hogy a szolgáltatótól kell igénylőlapot kérni, ezzel együtt viszont a választás jogosultságát a települési önkormányzat igazolja, ami háromezer forintba kerül (ezt a jegyző bizonyos esetekben, például rászorultság esetén, elengedheti).

– Aki a lakóingatlant életvitelszerűen egyedül használja, annak jár a 60 literes kuka, igaz, 9 ezer 800 forintot kell fizetnie érte a szolgáltatónak – tudtuk meg Kathy Zsigmondtól, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (HHG) ügyvezetőjétől. Hozzátette, egyelőre 80 literes edényzet választási lehetőségét nem tudják felajánlani addig, amíg 2016. első felében a szolgáltatási területen begyűjtött kommunális hulladék mennyiségében jelentős csökkenés nem mutatható ki. – Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy a kommunális (vegyes) hulladék kétharmad része még mindig olyan szemetet tartalmaz, amit szelektálni kellene. És természetesen erre meg is adjuk a lehetőséget, hiszen biztosítjuk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Számunkra ennek a „hibának” lerakási járulék vonzata van – fogalmazott az ügyvezető.

Ha nem szabványos

A szolgáltató még nem tapasztal tömeges érdeklődést a kisebb kukák iránt, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy az ingatlanhasználónak közel 13 ezer forintot kell beinvesztálnia a későbbi megtakarításba, amit a kisebb kuka hoz. Kathy Zsigmond azt emelte ki, hogy ezzel akár négyre is emelkedhet a kukák száma a kisebbet igénylő ingatlantulajdonosoknál. Megvan ugyanis a 120 literes, amit éppen tíz éve ingyenesen kaptak a szolgáltatótól, valamint a sárga (a szelektívnek), a barna (a zöldhulladéknak), és ott lesz a 60 literes, amely kinézetre ugyanolyan, mint a 120 literes.

– Az új edényzet annyiban más, hogy a belsejében magasabban van az alja, tehát kevesebb szemét fér bele. Viszont csak ez a szabványos alkalmas arra, hogy a hulladékgyűjtő jármű kiüríthesse. A nem szabványos és nem megfelelő minőségű edényzetet nem fogadjuk el – válaszolta ezt az ügyvezető arra a felvetésünkre, hogy vajon régi kukáikat a hajdúságiak „megbarkácsolhatják-e” kisebb fenekűre, esetleg a szolgáltató tud-e ebben segíteni. A heti egy alkalommal elszállított 60 literes kommunális edényzet hulladékszállítási közszolgáltatás díja bruttó 662 forint havonta – tudtuk meg.

HBN–BB