Szeizmológus: nincs összefüggés a japán és az ecuadori földrengések között

Budapest – A Magyar Tudományos Akadémia szeizmológusa szerint nincs összefüggés az elmúlt napokban előbb Japánt, majd Ecuadort megrázó nagy erejű földrengések között.

Tóth László az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorfolyamában azt mondta: még az ilyen nagy erejű földrengések sem ritkák. Egy évben még 8-as magnitúdójú földrengés is van kettő, 7-es erősségű pedig általában húsz történik.

“Véletlen egybeesés”, hogy rövid időn belül két ilyen erős földrengés ilyen súlyosan érintett lakott területeket – fogalmazott a szeizmológus.

Megjegyezte, hogy Japán és Ecuador térségében egyébként is gyakoriak a földrengések: Ecuador környékén 1900 óta már hét legalább 7-es erősségű földrengés volt.

Tóth László elmondta, hogy utórengésekre akár hónapokig is számítani lehet az érintett térségekben.

Japánban három nap 388 földrengés – köztük két nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű – volt, amelyekben 41-en vesztették életüket.

A nagy erejű, az amerikai földtani intézet szerint 7,8-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat este rázta meg Ecuador partjait, viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, mindössze 14 kilométerre északnyugatra Pedernales várósától. A rengést érezni lehetett az epicentrumtól több mint 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is. A legfrissebb hírek szerint a földrengés áldozatainak száma legkevesebb 233-ra tehető.

– MTI –
hirdetés