2016.03.17. 17:27
Ez az ország legfinomabb kakaós csigája!
Budapest, Püspökladány - 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente Magyarországon.
Budapest, Püspökladány - 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente Magyarországon.
Március 11-től hivatalosan is a püspökladányi Kiscipó Kft. készíti az ország legfinomabb kakaós csigáját, köszönhetően a Kiscipó pékség csapatának, akik kakaós csigák hagyományos és kreatív kategóriájában versenyeztek hazai pékségek között. Végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők.
A Magyar Pékszövetség becslései szerint 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente. A Magyar Pékszövetség szakmai pályázatán társas vállalkozások szálltak versenybe a legjobb kakaós csiga-címért. A szakmai zsűri szigorú szempontok alapján hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult. A Kiscipó csapata az epres-dupla csokis csigával a kreatív kategória 3. helyét szerezte meg. A nyertes pékárukat a hétvégi BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon kóstolhatták meg a résztvevők.
Népszerű reggeli
A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 860 ezer tonna kenyeret és péksüteményt sütnek a hazai pékségek, kakaós csigából pedig mintegy 90 millió darabot vásárolunk. „Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatát, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra” – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját. „Fontos, hogy fogyasztóként támogassuk a hazai vállalkozásokat, amely 23 ezer magyar munkavállalónak biztosít megélhetést a sütőiparban, hozzájárulva ezzel az iparág fejlődéséhez” – tette hozzá.
350-en a szövetségben
A Magyar Pékszövetségnek jelenleg 350 hazai kis-, közép- és nagyvállalkozás a tagja, akik az országos sütőipari össztermelés 65 százalékát teszik ki. Tagjait igyekszik külföldi szakmai továbbképzésekkel, hazai workshopokkal fejleszteni.
HBN