Nagyvilág

2013.03.22. 17:02

Moszkvában aláírták az EU-orosz energetikai útitervet

Moszkva, 2013. március 22. péntek (MTI) - Aláírták az Európai Unió és Oroszország energetikai együttműködéséről 2050-ig szóló útitervet - jelentette be pénteken Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel együtt tartott moszkvai tájékoztatóján.

Moszkva, 2013. március 22. péntek (MTI) - Aláírták az Európai Unió és Oroszország energetikai együttműködéséről 2050-ig szóló útitervet - jelentette be pénteken Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel együtt tartott moszkvai tájékoztatóján.

Az orosz kormányfő ismét felszólította Brüsszelt, hogy vegye figyelembe Moszkva harmadik energiacsomaggal kapcsolatos érveit, hangsúlyozva, hogy nem az egész szabályozás eltörlését kérik Brüsszeltől.

A 2009-ben elfogadott szabályozás az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, és megfosztja a Gazpromot, valamint más monopol-szállítókat a gáz szállításában élvezett előnyöktől.

Dmitrij Medvegyev szerdán az európai sajtó képviselőinek adott interjúban kijelentette, Moszkva megérti, hogy az Európai Uniónak saját területén joga van szabályozni a földgázszállítást, de ellenezi az energiacsomag egyes kitételeit, amelyek szerinte sértik az orosz érdekeket és ellentmondanak egyebek között az Európai Unió és Oroszország alapszerződésének.

Moszkva új megállapodást szeretne kötni Brüsszellel az orosz gázt Európába eljuttató vezetékek státusáról. A tervezetet tavaly, az EU-orosz csúcstalálkozón adták át a brüsszeli illetékeseknek. Az orosz javaslat szerint Brüsszelnek az Északi és a Déli Áramlatot transzeurópai infrastrukturális beruházásként kellene elismernie. Oroszország azt szeretné, ha ezek a földgáz tranzitvezetékek kikerülnének az európai uniós harmadik energiacsomag hatálya alól.

Az orosz kormány és az Európai Bizottság pénteki, moszkvai tanácskozását követő tájékoztatón a ciprusi pénzügyi válságról Dmitrij Medvegyev kifejtette: Moszkva továbbra is nyitott a tárgyalásokra Ciprussal és az Európai Unióval, de Oroszország csak akkor tud részt venni a válság megoldásában, ha kialakul az EU-országok segítségnyújtásának végleges formája.

José Manuel Barroso úgy nyilatkozott, hogy a moszkvai konzultációk során sikerült jobban megérteni a ciprusi helyzettel kapcsolatos orosz álláspontot. Az Európai Bizottság elnöke nem árult el részleteket Vlagyimir Putyin orosz államfővel és Dmitrij Medvegyev kormányfővel folytatott külön megbeszéléseiről, csupán azt hangoztatta, hogy nincs vesztegetni való idő. "Mindenki számára elfogadható döntést kell hoznunk a partnereinkkel" - tette hozzá Barroso, aki azt is tudatta a sajtótájékoztatón, hogy még nem kaptak tájékoztatást a ciprusi vezetés végső javaslatáról.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!