Száztizenkétmillió forint a tartalékba

Ülését tartotta a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése
Ülését tartotta a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Költségvetési maradványról, üzleti tervről és pályázatok kiírásáról döntött a megyei közgyűlés.

Bár egy 2011-es kormányrendelet írja elő, hogy az előző évben keletkezett költségvetési maradványt – függetlenül a felhasználástól – utólag kötelező a bevételi oldalon szerepeltetni, az erről szóló határozatot a megyei közgyűlés pénzügyi bizottsága egy igen szavazat híján nem javasolta elfogadásra. Ezzel a meglepő fordulattal kezdődött a megyei önkormányzat pénteki ülése, melyen Pajna Zoltán elnök az első napirendi pontban arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy összesen 112 millió forinttal több lett az elmúlt évben az önkormányzat és a hivatal bevétele a tervezettnél, azaz ennyivel növekszenek a tavalyi költségvetés főösszegei. Ezt a maradványt a későbbi zárszámadást követően lehet majd felhasználni, melyre azt a javaslatot tette, hogy nagyobb részét, mintegy 80 millió forintot a területfejlesztéssel kapcsolatos feladatokra használják majd fel. Tóth József, a pénzügyi bizottság tagja hozzászólásából kiderült, ezzel nem értettek teljesen egyet, így 4 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett elvetették a javaslatot – mint azt korábban Mohácsi László elnök ismertette. Erre reflektálva Ménes Andrea, a fejlesztési, tervezési és stratégiai bizottság elnöke emlékeztette képviselőtársait, hogy a maradvány felhasználásáról lesz még idő dönteni, most a tartalékba helyezésről kellett szavazni, amire – a kormányrendelet értelmében – csak igen lehetett a válasz. Ennek ellenére a közgyűlés (a 24 tagból ketten hiányoztak) egy nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot.

Kétmilliós bevételtöbblet

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. üzleti tervét, melynek bevételi oldalán 44,5 millió, a kiadásin 42,3 millió forint szerepel. Az ügyvezetőnek pedig két havi prémium jár, amennyiben ezt teljesíti. Ez utóbbi határozatot a 22 képviselőből öten nem támogatták egy tartózkodás mellett. Előzőleg Demeter Pál kifogásolta, hogy miért jár prémium az alapfeladat ellátásáért. Válaszában Pajna Zoltán elmondta, először idén nem kap a nonprofit kft. támogatást, miközben piaci szereplőkkel versenyezve kell hoznia a nem kis összegű bevételt, mihez a prémium jó motiváció lehet.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Egyébként pedig a többletbevétel minden forintját tanácsadás formájában a a települések „kapják”, melyeknek a kft. segít majd a pályázásban.

Szakmai prioritások

A képviselők – miután az Európai Unió ebben a hónapban elutasította a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) projektalapú felosztását – megismerhették az irányító hatóság által javasolt új megyei prioritásokat, melyeket figyelembe kell venni az Integrált Területi Program elkészítésénél. Az önkormányzat fejlesztési, tervezési és stratégiai osztályvezetője, Iványi András hangsúlyozta, ezek az arányok az iránymutatók, de indokolt esetben, a célértékeket betartva el lehet térni tőlük. Ugyanakkor nagyon fontos figyelembe venni az országos célokhoz igazított megyei indikátor számokat, mert, ha a beígért eredményeket nem tudja teljesíteni a pályázó, akkor nem hívható le a hozzá rendelt forrás. Amennyiben a megye nem tudja felhasználni a TOP csaknem 50 milliárdos keretét, annak megmaradó részét más megye kaphatja.

Ami a prioritásokat illeti, a gazdaságfejlesztés kaphatja a legtöbbet, 18,54 milliárd forintot, településfejlesztésre 9,18 milliárd, közlekedés- és energetikai fejlesztésre 12,48 milliárd, egészségügyi és szociális fejlesztésre 3,84 milliárd, foglalkoztatásra 5,57 milliárd forint használható fel.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a jogi, ügyrendi és társadalmi kapcsolatok bizottság javaslatára egy-egy millió forintos kerettel sportösztöndíj, illetve közművelődési és kulturális pályázatot ír ki.

HBN-ÉP


Megmutatni azt is, ami nem ismert
Hajdú-Bihar – Közös standon mutatkozik be Hajdú-Bihar megye és Hajdúhadház az Utazás Kiállításon.