Száztíz év futballtörténelem

Száztíz év futballtörténelem
A debreceni sporttörténész, Sándor Mihály újabb kötettel jelentkezik.

A debreceni futball képes kalauza – ezzel a címmel lát hamarosan napvilágot az ismert sporttörténésznek, a Hajdú-bihari Napló külső munkatársának, Sándor Mihálynak a könyve, amely a szerző eddigi műveihez hasonlóan rendkívüli precizitással és tudományos igényességgel öleli föl a tárgyalt időszak cívisvárosi labdarúgását.
– A könyvem eredetileg az 1899-től 2009-ig terjedő időszak debreceni futballjának történetét mutatta volna be, ám a kötetbe – könyvzárta után – a Loki 2010-es triplázása is belekerült, ezért csúszott picit a megjelenése – árulta el az író. – A kiadvány két részes, ám egy kötetben jelenik meg, mintegy nyolcszáz oldalon keresztül vezeti végig az olvasót, ezt az óriási mennyiségű információt nagyjából ötszáz fotóval sikerült illusztrálnom.
Sándor Mihálytól azt is megtudtuk, hogy közel négy évtized kutatómunkája fekszik az anyagban, amely nem mellőzi a statisztikai adatokat, illetve a korabeli dokumentumokat és az egyes korszakok csapatainak rekonstruált mezeit ábrázoló fotókat sem.
– Az alkotás során több legendának is utánajártam és néhányat bizony el kellett oszlatnom, mert nem feleltek meg a valóságnak. A múlt dicső eredményei mellett nem maradhatott ki a könyvből egy-egy kor sötétebb tónussal megfestett világa sem, de semmiképpen sem akartam botránykönyvet írni – utalt a nyolcvanas évek furcsa eredményeket hozó mérkőzéseire a szerző.
HBN