Százmilliót nyertek közművelődésre

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ – konzorciumban a megye négy városának művelődési intézményével – sikerrel pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) „Építő közösségek az élethosszig tartó tanulásért” pályázati felhívásra, melynek köszönhetően 98 millió forint támogatásban részesült.

A projektismertető pénteken volt a Méliuszban, ahol a pályázatban résztvevő települések és intézmények vezetőit Cs. Tóth János igazgató köszöntötte. Jantyik Zsolt igazgatóhelyettes, projektmenedzser elmondta: a megyei önkormányzat három éve indította el a Méliusszal azt a programot, amely a „Közös jövőnk Hajdú-Bihar” címet viseli, és amely többszereplős. A program végén – remélhetőleg – erősebb közösségek, jól felszerelt intézmények és a munkaerő piacon nagyobb eséllyel induló felnőttek lesznek. Külön öröm és eredmény az, hogy az iskolán kívüli felnőttképzésben az önkormányzatok, művelődési intézmények, civil szervezetek is részt vesznek – húzta alá a megye közművelődési vezetője. A felnőttképzés mellett a vidékfejlesztés is része a programnak, azaz a vidéken élő emberek életkörülményeinek javítása.

Szabó Irma, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztályának osztályvezetője, „Felnőttképzés a közművelődésben” címmel tartott előadást. Kiderült: az országban mindössze 30 akkreditált közművelődési intézmény van, amely felnőttképzést folytathat. Ezért fontos, hogy a konzorciumban résztvevő intézmények sikerrel pályáztak, s a munkatársak felkészítése, az intézmények akkreditációja után, végezhetik a felnőttképzést.

M. Tóth János, a balmazújvárosi Veress Péter Általános Művelődési Központ és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója arról számolt be, hogy náluk az igényfelmérés a biogazdálkodás képzésének beindítását erősítette meg.

 

Fülepné Sipos Ilona, a derecskei Városi Művelődési Központ igazgatójaként a hátrányos helyzetűek munkába állását segítő képzést, illetve számítógépes ismeretek nyújtását jelentette be.

Komádiban, mint a megye leghátrányosabb részében, szintén a munkanélküliek felkarolását tekintik fő feladatuknak. Itt a háztáji gazdálkodó képzésre fókuszálnak, számítógépes és internethasználói ismeretek nyújtásával.

Vámospércsen az őstermelőknek kívánnak segítséget nyújtani, hiszen egyre nagyobb szükség van arra, hogy megfelelő jártasságra tegyenek szert az érintettek az informatikai ismeretek használatában (ügyfélkapu, regisztráció, támogatások igénylése, űrlapok letöltése, stb.)

 

Angyal László, a Méliuszban folyó programból azt emelte ki, hogy elsőnek a munkatársakat készítik fel a felnőttek képzésére, illetve az intézményeket az akkreditációra. Eddig ugyanis a 400 ezer forintos akkreditációs díj megfizethetetlen volt az intézmények részéről – fűzte hozzá magyarázatként. Az egy évig tartó projekt keretében a Méliusz mintegy a „motor” szerepét tölti be: a három új képzéssel – az élethosszig tartó tanulás, képzőművészeti kiállítás szervező, illetve egy 90 órás info-kommunikációs képzés – az intézmények képessé válnak a felnőttképzési törvényben meghatározott feltételek teljesítésére.