Százmilliós kárt okozott a rendkívüli időjárás Baranya erdeiben

Több ezer köbméternyi fa dőlt ki és erdei utakat tett járhatatlanná az elmúlt hetek rendkívüli időjárása Baranya erdeiben.

A legtöbb fa a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben dőlt ki, az Ormánságban pedig 300 hektár fiatal erdőt öntött el a víz. A Mecseki Erdészeti Zrt.-nél még tart a károk felmérése, de a jelenlegi adatok szerint csak az utakban és a hidakban esett kár eléri a 100 millió forintot. Baranya megyére 2-3 hét alatt zúdult annyi csapadék, mint máskor fél év alatt.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben a legrosszabb

Több ezer köbméternyi fa dőlt ki a baranyai erdőkben az elmúlt hetek esőzése miatt. Ebből a szempontból a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben a legrosszabb a helyzet, itt jelentkezett ugyanis a teljes dőléskár 80 százaléka. Csaknem nyolcezer köbméter fa fordult ki a felázott talaj és a viharos szél miatt. A Hármas-hegyre, a Templom-hegyre és a Zengő északi oldalára még mindig nem mehetnek a túrázók, jelenleg ugyanis ezek a legveszélyeztetettebb erdei területek a térségben.

A Mecsekben lezúduló hatalmas mennyiségű víz utakat, hidakat mosott alá, több helyen be is szakadt az út, csak itt százmilliós a kár. Az Ormánságban 300 hektár fiatal erdőt öntött el a víz, azt még nem tudni, hogy a fáknak sikerül-e túlélniük a körülményeket. Ez csak az után derül ki, ha levonul a víz.

– Független Hírügynökség –