Százmilliókból élesztik újjá a cukorgyár helyét

Kaba – Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával, több mint 850 millió forintból kezdődhet meg a kabai volt cukorgyár iparterületének, és infrastruktúrájának átalakítása és fejlesztése annak érdekében, hogy az alkalmas legyen ipari parkként betelepülő vállalkozások fogadására.

 Menteni a menthetőt

A meglévő cukorgyári infrastruktúra és a technológiai berendezések nagy részét a cukorgyári termelés leépítését követően értékesítették. A visszamaradó infrastruktúra a központi telephely, annak vonalas és egyéb infrastrukturális elemeivel, út- és vasúthálózattal, villamos hálózattal, belső csapadék- és szennyvízelvezető és kezelő rendszerrel, a megmaradt ipari és irodaépületekkel, iparterületi fejlesztésre kiválóan alkalmas.

A közel 430 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt célja a cukoripari termelés felhagyása után visszamaradó infrastruktúra leghatékonyabb hasznosítása, ezáltal a térség gazdasági fejlődését elősegítő munkahelyteremtés.

Kamerákat telepítenek 

A projekt keretében megtörténik a termelési főépület tetőszerkezetének felújítása, információs technológiai rendszer és telefonközpont kiépítése, biztonsági térfigyelő kamerarendszer kialakítása.

A közmű alhálózati rendszer is kiépítésre kerül a meglévő cukorgyári közmű infrastruktúra átépítésével, illetve kiegészítésével annak érdekében, hogy az alkalmas legyen a betelepülő vállalkozói telephelyek egyedi közmű csatlakoztatására és ellátására.

A projekt keretében eszközbeszerzés is megvalósul, többek között hardver és szoftvereszközök és az irodaépület korszerűsítéséhez kapcsolódó számítástechnikai felszerelések beszerzésére kerül sor. A szükséges szerver és hálózati kiszolgáló berendezések, számítógépek telepítése, valamint hálózatépítés is megvalósul a fejlesztés során.

Új gazda a kabai cukorgyárban