Százmilliárdos spórolás az államigazgatásban – RTL Híradó

A bútor- és az autócsere-stop mellett a jutalmak kifizetését és a külsős szerződéseket is leállította a kormány, emellett a minisztériumoknak összesen 40 milliárd forintot kell spórolniuk – hangzott el az RTL Híradójában.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedés szerint idén már nem lehet a minisztériumokban új szerződéseket kötni, a régieket pedig felülvizsgálják, és ha kell, felbontják.

Június elején jelentette be a miniszterelnök, hogy a minisztériumok nem vehetnek új bútort, telefont, de autót sem. Ezek mellett nem lehet jutalmat fizetni a közszférában. Öszességében 120 milliárdot spórolna így az állam.

Nagy Anna kormányszóvivő az RTL Híradóknak azt mondta: megvizsgálják a külsős szerződéseket is, és nem lehet meghosszabítani a most élő szerződéseket sem, illetve nem lehet kötni új külsős megbízási szerződéseket.

40 milliárd forintot kell megtakarítaniuk

A minisztériumoknak összesen 40 milliárd forintot kell megtakarítaniuk. A legtöbbet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, 11 milliárd 805 millió forintot. Lesznek olyan intézmények is, amelyek a spórolás miatt nem kapják meg a még ki nem fizetett támogatásokat. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 16 milliárd forinttól, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 2 milliárd forinttól esik el.

Néhány állami intézménynek nem csak spórolni kell, hanem a tervezettnél több pénzt kell befizetniük a költégvetésbe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől például 5 milliárd forintot vár az állam még az idén.

FH