Helyi közélet

2015.06.03. 08:17

„Előbb-utóbb, de jók leszünk”

Budapest, Debrecen - Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke bár optimista, azért óvatosan fogalmaz.

Budapest, Debrecen - Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke bár optimista, azért óvatosan fogalmaz.

Londoni elemzők nem tartják kizártnak, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő még ebben az évben felminősíti hazánkat, és ezzel ismét a befektetésre ajánlott kategóriába kerül Magyarország. A Napló kérésére olyan jeles hazai közgazdászok vállalkoztak egy kis esélylatolgatásra, mint Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke és Chikán Attila, a budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Versenyképességi Intézet főigazgatója.

Cheklista alapján

Magyarország esetében előbb-utóbb a teljes felminősítés várható, azaz csak idő kérdése, hogy mikor sorolnak bennünket vissza a befektetésre ajánlott kategóriába” – jelentette ki érdeklődésünkre Kovács Árpád, utalva arra, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők egy cheklistán mennek végig, mielőtt az adott ország besorolását ilyen vagy olyan irányba változtatnák. – Az a probléma, hogy a fenntarthatóság ügyében a három nagy nemzetközi hitelminősítő eltérően vélekedik.

Akik a fenntarthatóságot esetünkben garantáltnak látják (londoni elemzők szerint ilyen a Fitch Ratings), azok a felminősítésünket már most indokoltnak tartják, míg mások kivárnak. Szerintem csak idő kérdése, hogy a felminősítésünk bekövetkezzen, hiszen előbb-utóbb valóságos szakadék tátong majd az ország valós gazdasági teljesítménye és a hivatalos besorolása között – véli Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke szerint nagyon is kézzel fogható előnyei származnának abból hazánknak, ha a felminősítés révén ismét a befektetésre ajánlott kategóriába kerülnénk. „Olcsób lenne az ország finanszírozása, ráadásul szívesebben jönnének hozzánk a külföldi befektetők, ami ugye a gazdaság növekedésének se tenne rosszat” – osztotta meg velünk várakozásait a Költségvetési Tanács elnöke.

„Én örülnék neki…”

Chikán Attilát meglepné, ha néhány hónapon belül a Fitch Ratings másodszor is változtatna Magyarország besorolásán. (A nemzetközi hitelminősítő a napokban javította pozitívra Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról.) – Én örülnék neki, ha ősszel a felminősítésünk megtörténne, hiszen még mindig nagyon alacsony kategóriában vagyunk. A befektetésre ajánlott státusz automatikusan azt jelentené, hogy előnyösebb feltételek mellett juthatnánk hitelekhez a nemzetközi pénzpiacokon. Ugyanakkor lássuk be, hogy a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatósága nálunk továbbra is gyenge lábakon áll. Márpedig a hitelminősítők nem pusztán a reálfolyamatokat, a magyar gazdaság produkálta (egyébként figyelemreméltó) számokat nézik és értékelik, hanem azt is, hogy a kormányzati politika részéről érhetik-e váratlan pofonok a gazdaság szereplőit. Ebben a tekintetben pedig (lásd szektorális különadók és hasonló, átmenetinek mondott intézkedések) nagyon nem állunk jól a világ színe előtt – fogalmazott a budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Versenyképességi Intézet főigazgatója.


Már kijárna nekünk

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (a Fitch Ratings minapi intézkedése kapcsán) úgy fogalmazott, hogy már két éve kijárna Magyarországnak, hogy kedvezőbb besorolást kapjon a nemzetközi hitelminősítőknél. Szavai szerint ezt támasztja alá, hogy megállt az államadósság növekedése, csökkent az ország külső kitettsége, ugyanakkor a költségvetési fegyelem is tartósnak mutatkozik.Hasonlóképpen vélekedik Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, mondván: ha csak a számokat nézzünk, Magyarországnak már a befektetésre ajánlott kategóriában lenne a helye. Szerinte azért, hogy ez mégsem így van, pontosan a kormányzati politika okolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában