Járvány

2020.03.15. 07:56

El kell különítenie magát a külföldről érkezőknek Ausztráliában

Új intézkedéseket jelentett be vasárnap reggel Scott Morrison ausztráliai kormányfő, így minden külföldről érkezőnek kötelező elkülönítenie magát két hétre a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedések vasárnap éjféltől érvényesek.

Az egészségügy-minisztérium adatai szerint vasárnap reggel Ausztráliában 250 fertőzöttet tartottak nyilván. A korábbi – csütörtöki – 126 esethez képest több mint 100 százalékos a növekedés.

A kormányfő, aki az általa „háborús kabinetnek” nevezett átalakított kormányának ülése után jelentette be az intézkedéseket, hozzátette, hogy azok célja a lakosság legsérülékenyebb tagjainak – az idős, eldugott településeken élő, rossz egészségi állapotban lévő embereknek – a megvédelmezése,

„Tudjuk, hogy a vírust nem tudjuk teljesen megállítani – ezt senki sem tudja -, de lassíthatjuk a terjedését” – mondta Morrison.

Hétfőtől 30 napig nem köthetnek ki a külföldről érkező óceánjárók Ausztráliában, az 500 főnél népesebb, nem létfontosságú gyülekezések is tilosak. Az iskolák és egyetemek egyelőre nyitva maradnak.

Ausztrália korábban már megtiltotta az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából érkezők belépését.

Az ausztrál kormány több millió dolláros hirdetési kampányt indított a megfelelő higiénés szabályokról, és egy koronavírussal foglalkozó gazdasági összekötő testületet is felállít, amelynek a feladata a járvány gazdaságra gyakorolt hatásának enyhítése.

A szomszédos Új-Zéland szombaton jelentette be, hogy elrendelte a beutazók – közöttük a saját állampolgárai – kéthetes otthoni elszigetelését, és megtiltja az óceánjárók kikötését.

Új-Zélandon, ahol a koronavírus-járvány miatt törölték a hivatalos megemlékezést, vasárnap néhány bőrruhás motoros mutatta be a hagyományos maori néptáncot, a hakát az egyik christchurchi mecsetnél, ahol egy évvel korábban egy fehér szélsőséges lövöldözött. Az 51 halálos áldozatot követelő mészárlás első színhelyénél, az Al Noor mecsetnél Gamal Fouda imám fogadta a megemlékezőket, aki hangoztatta, hogy különböző vallásokhoz és kultúrákhoz tartozók emlékeznek az áldozatokról, és valamennyien egységesen új-zélandiak.

Jacinda Ardern kormányfő szombaton pragmatikusnak és elővigyázatosnak nevezte, hogy lemondták a Horncastle arénába tervezett megemlékezést.

Új-Zélandon nyolc diagnosztizált COVID-19 fertőzést tartanak számon. Mindenki külföldről visszatérő emberekkel érintkezett, és egyelőre helyi járványnak nincs jele. Ardern szigorú határellenőrzést vezetett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában