Helyi közélet

2016.02.15. 19:21

Bővítik a pedagógus-továbbképzés rendszerét a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A Debreceni Egyetem (DE) 2016 és 2020 közötti időszakra elkészített fejlesztési tervének fontos része a pedagógus-továbbképzések számszerű és tartalmi bővítése - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese az MTI érdeklődésére hétfőn.

Debrecen - A Debreceni Egyetem (DE) 2016 és 2020 közötti időszakra elkészített fejlesztési tervének fontos része a pedagógus-továbbképzések számszerű és tartalmi bővítése - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese az MTI érdeklődésére hétfőn.

Bartha Elek Palkovics László egy korábbi felvetésére reagált. Az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy míg jelenleg 900 olyan vállalkozás van, amelyik pedagógus-továbbképzéssel foglalkozik, ebből a tevékenységből csak csekély mértékben részesülnek az egyetemek, amelyeknek szerinte "be kellene szállniuk a továbbképzésbe". A rektorhelyettes jelezte: a Debreceni Egyetemen folyó pedagógus-továbbképzést az elmúlt évben gyökeresen átalakították, a tematikát a mai igényekhez igazították.

Segítséget jelentene az egyetemek számára, ha központi támogatást kapnának ahhoz, hogy növeljék versenyképességüket az erre a bevételi forrásra szakosodott kis cégekkel szemben - jegyezte meg Bartha Elek.

Maticsák Sándor, a DE tanárképzési főigazgatója közölte, hogy az intézmény tanárképzési struktúrájában régóta kiemelt szerepe van a tanári továbbképzéseknek. Ha az állam teljes egészében vagy legalább nagyrészt átvállalná a továbbképzés költségeit, illetve egyértelműen az egyetemekhez rendelnék e képzéseket, akkor nagyságrendekkel több tanár szakmai képzését tudnák megoldani - fűzte hozzá.

A főigazgató szerint a Debreceni Egyetem a közismereti tanártovábbképzést teljes egészében le tudja fedni, s a legmagasabb szintű képzést tudja biztosítani a régióban.

A DE pedagógus-továbbképzésein évente mintegy száz hallgató vesz részt, kapacitásukat akár a duplájára tudnák növelni. Minden olyan közismereti tanárszakból tudnak továbbképzéseket indítani, amelyre a középiskolai tanároknak szüksége lehet. Optimálisan tíz fős csoportokban folyik a képzés, de indokolt esetben kevesebb hallgatóval is indítják a tanfolyamokat - ismertette a részleteket a tanárképzési főigazgató. Hozzátette: a pedagógus-továbbképzésekre jelentős most is az igény, de az állami hozzájárulás sokat lendítene a helyzeten.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában