Századvég: nőtt Orbán Viktor előnye Bajnai Gordonnal szemben

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) – Orbán Viktor február óta jelentősen növelni tudta támogatóinak számát, míg Bajnai Gordon támogatottsága csökkenő tendenciát mutat – derül ki a Századvég áprilisban készített közvélemény-kutatásából, amelynek összegzését hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A kutatóintézet mérésének eredményei szerint a felnőtt lakosság többsége, 54 százaléka Orbán Viktort látná szívesen 2014 után a miniszterelnöki székben, amennyiben csak a jelenlegi kormányfő és Bajnai Gordon közül választhatna.

A válaszadók mintegy harmada (32 százaléka) voksolna Bajnai Gordonra.

Az összegzés kitér arra is, hogy a Századvég februári kutatásának eredményeivel összehasonlítva a jelenlegi miniszterelnököt támogatók tábora több mint 10 százalékponttal nőtt, míg Bajnai Gordoné kismértékben csökkent.

Az áprilisi mérés során jóval kisebb volt azon lakosok aránya, akik nem válaszoltak kérdésükre vagy nem mennének el szavazni. Ebből az következik – olvasható a Századvég anyagában, hogy Orbán Viktor nem Bajnai Gordon táborát, hanem elsősorban a politikai hovatartozásukban bizonytalan választókat tudta sikeresen megszólítani.

A válaszadók az összes, a közvélemény-kutatók által felsorolt pozitív tulajdonságot nagyobb arányban tulajdonították Orbán Viktornak, mint Bajnai Gordonnak. A legnagyobb különbség az erős vezető esetében volt látható: több mint háromszoros azon válaszadók aránya, akik szerint ez inkább a mai kormányfőre jellemző. A lakosság többsége (57 százaléka) inkább a jelenlegi miniszterelnökre tartja jellemzőnek, hogy hatékonyan dolgozik.

Többen voltak azok is, akik inkább Orbán Viktorra tartották igaznak, hogy törődik az emberekkel és betartja, amit ígér, mint akik szerint ezek a tulajdonságok inkább Bajnai Gordonra jellemzőek

A válaszadók többsége (58 százaléka) szerint a két politikai szereplő közül inkább Orbán Viktor képes a minimálbéreket emelni, 59 százalékuk szerint pedig az államadósságot csökkenteni. Mintegy kétszer annyi válaszadó szerint Orbán Viktor alkalmasabb Bajnai Gordonnál az adócsökkentést és a munkahelyteremtést tekintve. Elmondható, hogy az összes felsorolt terület esetében többen vannak azok a megkérdezettek, akik inkább Orbán Viktort tartják képesnek a feladatok ellátására – olvasható a felmérés összegzésében.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását április 23-26. között végezte, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

– MTI –