Száz fürtöt termelt a debreceni csodalugas

Szenzáció a Klapka utcában
Szenzáció a Klapka utcában - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Csodájára járnak a Klapka utcában nőtt szőlőnek.

A nagylétai születésű Orvos József, nyugalmazott aranydiplomás erdészmérnök 2002-ben ment nyugdíjba, 40 éves erdészeti szolgálatát egy helyen, mai nevén a Nyírerdő Zrt.-nél, azaz annak jogelődjeinél töltötte. 2008 júliusában költöztek be Debrecenbe a Klapka utcába feleségével – osztotta meg a Naplóval.

Pár év múlva a szomszédjától, Rubin Zoltán nyugalmazott ácsmestertől kapott három Csabagyöngye-Zalagyöngye kereszteződésű csemegeszőlő-vesszőt, amelyeket az utcafronton a ház elé beiskolázott.

Lugast alakított

A három vesszőből csupán egy maradt meg, amelyből azóta lugast alakított.

Az idén több mint 100 fürtöt nevelt az egyetlen szőlőlugas, azt hiszem, ez szenzáció!”

A szomszédom, Bagi József lefényképezte és videóra vette a szőlőfürtöktől roskadozó lugast. Szerencsére, mert a nyári jégeső és a hihetetlen mennyiségű eső tönkretette a termést, és több mint a felét le kellett szednem, mert megrepedeztek a szőlőhéjak, majd lerothadtak, lehullottak – mesélte a Naplónak.

Orvos József azt mondja, talán nem is bírt volna a tőke ennyi fürt szőlőt felnevelni, „megszakadt volna bele”.

A család szépen leszüretelte a megmaradt fürtöket, a képeket pedig azóta is kedvtelve nézegetik a csodatermő növényről. Orvos József egyébként sok mással is aktívan tölti a nyugdíjas éveket. Egyebek között hobbiból elkészítette a város külterületén lévő tanyák térképét (M=1:25000 méretarányú), és az ott élők tanya és házszám szerinti kimutatását.

HBN


Budapest - Jó minőségű és nagy mennyiségű szőlőtermést várnak idén a szakemberek - mondta Domján Erika, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Hozzátette: mivel a szőlőnek mély, másfél méter mélyen lévő...