Száz éves a Debreceni Első Takarékpénztár épülete

Akt.:
Száz éves a Debreceni Első Takarékpénztár épülete
Pont száz éve készült el a Debreceni Első Takarékpénztár épülete, amely ma is épp olyan meghatározó épülete a belvárosnak, mint egykoron.

Az impozáns, szecessziós épület helyén állott az a klasszicista palota, amelyben a híres Fejérló Szálló is üzemelt, sőt megyeházaként is funkcionált.

A most századik szülinapját ünneplő ház azonban ott pompázik napjainkban is a Kossuth és Piac utca sarkán.

Takarékpénztárként működött egészen 1949-ig, amikor államosították, és azóta kulturális célt szolgál.

 

 

A legfeltűnőbb talán az épületet körülölelő sárgaréz dombormű, amelyet Teichner Ádám és egy híres berlini cég, a Heinicke készített. Sajnos ez megsemmisült a második világháborúban, de archív képek alapján rekonstruálták, így ma is megcsodálhatjuk.

A homlokzatot díszítő stukkókat és szobrokat Somogyi Sándor készítette, akinek jó néhány köztéri alkotását láthatjuk még Debrecenben. A belső fajanszmunkákat pedig a Zsolnay gyár alkotta.

Nagyon sokan vagyunk, akiknek kellemes emlékei fűződnek ezen épülethez. Itt volt valamikor az úgynevezett Tiszti Kaszinó, amit Ferjentsik altábornagy alapított, mellyel nagymértékben elősegítette a katonaság és a polgárok jó kapcsolatát, hisz az itt rendezett előadásokon, estélyeken, vacsorákon, bálokon a cívis város polgárai is megszokott vendégek voltak. Az ezen rendezvényekhez méltó helyiségeknek nem biztos, hogy kínai áruháznak kellene most helyet adniuk.