Száz éve az agráriumért

Száz éve az agráriumért
Száz éve az agráriumért - © Fotó: Nyírő Gizella
Hajdúszoboszló – Centenáriumát ünnepelte a Hajdúszoboszlói Gazdakör.

Idén is gazdabanketten tartotta évértékelő közgyűlését a Hajdúszoboszlói Gazdakör. A február 7-ei rendezvénynek különös aktualitást adott a kerek évforduló. 1914. február 15-én alakult meg a gazdakör, mely a második világháború végéig működött, a Rákosi–Kádár-korszakban betiltották, majd a rendszerváltás után, 1993-ban szervezték újjá.

Tüntettek is

Örvendi László elnök beszámolójában elhangzott: nemcsak a térség meghatározó gazdaköre a szoboszlói, hanem az ország legnagyobb gazda-érdek-képviseleti civilszervezete is. Újjáalakulásuk óta szervezik a téli gazdaesteket, melyek keretében 200 esetben 600 szakmai előadást hallgattak meg eddig az érintettek. Létrehozták a termelői piacot, részt vesznek mezőgazdasági kiállításokon, aratás előtt bejárják a határt, de a közösségi együttlétet is fontosnak tartják. Ennek szellemében bejárták az országot, de a határon túlra is eljutottak.

Fotó: Nyírő Gizellla Fotó: Nyírő Gizellla ©

Gazdaengedetlenségi mozgalmakban is részt vettek, így a legnagyobban, a 2005-ös traktoros tüntetésben, Kovács Károly szervezésében. A gazdák jelen vannak a helyi önkormányzatokban, a megyei közgyűlésben, az országgyűlésben, a kormányban pedig Budai Gyula személyében államtitkári szinten. Aktív szerepet játszottak a földtörvény megalkotásában, az új agrárkamara létrehozásában, illetve a települési agrárgazdasági bizottságok megalakításában. Eddigi tevékenységükkel bebizonyították: a magyar gazda él és gazdálkodik.

Versenyképesség

Jakab István Magosz-elnök beszédében kijelentette: „Földkérdésben nincs alku, a földtörvény is ezt erősíti” – hangsúlyozta.

Budai Gyula államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy mára növekedési pályára lépett a magyar mezőgazdaság. Viszont az európai uniós támogatások nélkül nem lennénk versenyképesek, ugyanis a 15 éves hátrányt nem tudnánk behozni – tette hozzá. Bodó Sándor elmondta, hogy a most záruló európai uniós költségvetési ciklusban kapott fejlesztési forrásoknak valamennyi település haszonélvezője lett. A következő hétéves ciklusban „megcélozható” eu-s források 60 százaléka gazdaságélénkítésre fordítható, s a források nagy része a kis- és közepes gazdaságokhoz érkezik majd.

A jubileum alkalmából jelent meg Kiss József Zoltán krónikája a gazdakör száz évéről, amit a vendégeknek nyújtott át az elnök, majd az alapító és a gazdakör életében aktívan munkálkodó tagoknak Kurucz Imre berettyóújfalui képzőművész által készített emlékplakettet adta át Örvendi László. Az est kulturális programmal, vacsorával, tánccal folytatódott, illetve ért véget.

HBN–NYG