Száz év meztelenség Debrecenben

Akt.:
A Hal Köz Galéria Meztelen című tárlatát február 14-től tekinthetik meg az éreklődők
A Hal Köz Galéria Meztelen című tárlatát február 14-től tekinthetik meg az éreklődők - © Forrás: http://www.halkozgaleria.hu
Debrecen – Izgalmas válogatással nyitja az idényt a Hal Köz Galéria: a február 14-étől látogatható, Meztelen című tárlatot a magyar festészet nagyjainak száz évre visszamenő alkotásaiból és a galéria kortárs művészeinek festményeiből állították össze.

A meztelenség ábrázolása szinte egyidős a humán művészet születésével, végigvonul a különböző történelmi korokon, a több mint 20 000 éves Willendorfi Vénusztól napjaink modern művészetének sajátos aktábrázolásáig. Egyedül a „sötét” középkor szakította meg a meztelen test művészi ábrázolásának szabadságát, hogy aztán a reneszánsz festők és szobrászok forradalma újra méltó helyre emelhesse ezt a népszerű ábrázolási módot. A Hal Köz Galéria „Meztelen” című kiállítása egy izgalmas válogatás a magyar festészet nagyjainak 100 évre visszamenő alkotásaiból és a galéria kortárs művészeinek festményeiből – tudatta kedden a kiállítóhely.

A kiállítás elindul a 20. század elejéről, Czóbel Béla, Czigány Dezső, Klein József, Mattis – Teutsch János és Rafael Győző képeivel. Az átmenetet Járitz Józsa, Korniss Dezső, Frank Frigyes és Csernus Tibor nagyszerű munkái biztosítják – olvasható a közleményben.

A jelent közel húsz kortárs alkotás képviseli melyeket a HKG-ban kiállító festők korábbi és kifejezetten erre a kiállításra készült műveiből válogattunk össze. Kiss Márta, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Bács Emese, Appelshoffer Péter, Papageorgiu Andrea, Osgyányi Sára, Udvarhelyi Zsuzsanna (Zsud) és Nadya Hadun képeiből állt össze a kiállítás anyaga, mely 2013. február 14-től március 24-ig látogatható – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott ismertetőből.

HBN

A kiállítóhely az interneten: www.halkozgaleria.hu