Szavazzon a mai nap kérdésére!

Önt meglepte-e az MDF és az SZDSZ választási együttműködése?

Itt szavazhat!

 

Előzmények:


Az SZDSZ együttmûködik a fõvárosban az MDF-fel Budapest – Az SZDSZ budapesti választmánya pénteken úgy döntött, hogy együttmûködnek a fõvárosan az MDF-fel. A 32 fõvárosi egyéni választókörzetbõl 18-ban az SZDSZ, és 14-ben az MDF állíthatna jelöltet. A fõvárosi MDF-SZDSZ lista elsõ, harmadik és negyedik helyére ugyancsak az SZDSZ jelölne. A pénteki döntést szombaton még jóvá kell hagynia az SZDSZ Ügyvivõi Testületének és az MDF Országos Választmányának is.

Az SZDSZ az MDF-fel való együttmûködéstõl 10 százalék feletti eredményt vár Budapesten – mondta a pénteki döntés után a liberális párt elnöke. Retkes Attila hozzátette: Bokros Lajost, illetve az MDF listavezetõjének programját támogatják. Az SZDSZ elnöke szerint az együttmûködéssel egy erõs, demokratikus közép alakul Budapesten.

Az SZDSZ budapesti választmánya 37 igen, 2 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött az együttmûködésrõl.. A pénteki ülésen konkrét személyi kérdésekrõl még nem esett szó. A párt elnöke szerint az SZDSZ parlamenti frakciójából csak Ikvai-Szabó Imrét fogják egyéniben elindítani, ám nem zárta ki, hogy a korábbi SZDSZ-elnök, Fodor Gábor esetleges indulását is támogatják.

Az MDF és az SZDSZ megyei szintû együttmûködésérõl a két párt megyei elnökei dönthetnek. Az MDF és az SZDSZ esetleges õszi önkormányzati együttmûködésérõl legkorábban májusban születhet döntés, ám a jelenlegi álláspont szerint az SZDSZ önálló fõpolgármester-jelöltet fog állítani az MDF támogatásával.

Az országgyûlési választásokra kötendõ együttmûködésben indított jelöltek listáját február 8-ig kell véglegesíteniük. Amennyiben az MDF Országos Választmánya vagy az SZDSZ Ügyvivõi Testülete a szombati ülésen nem támogatja az együttmûködést, akkor az SZDSZ mind a fõvárosban, mind az ország valamennyi választókörzetében egyénileg méretteti meg magát – tette hozzá Retkes Attila.