Szavalóversenyt hirdetnek Szendrőládon

A Szendrőládi Népfőiskolai Egyesület szavalóversenyt hirdet a Bódva-völgyében élők számára.

A versenyfeltételek: egy vers József Attila istenes versei közül, illetve egy szabadon választott József Attila mű. Jelentkezni november 6-ig a Szendrőládi Népfőiskolai Egyesület címén (3751, Szendrőlád, Fő u. 63.) küldött levélben lehet. Kérik a jelentkező nevét, címét, életkorát, valamint a kiválasztott versek címét. A döntőre november 26-án rangos zsűri előtt kerül sor Szendrőládon. Az első öt helyezett mindkét kategóriában értékes díjazásban részesül.

Ápolják a múltat

A Szendrőládi Népfőiskolai Egyesület 2002. márciusában huszonnyolc alapító taggal jött létre. Helyi közösség feladata, hogy Szendrőlád és a Bódva-völgye lakóinak általános műveltségét gyarapítsa, hozzájáruljon a község és a Bódva-völgy környezeti, szellemi, művészeti és kulturális értékeinek, hagyományainak feltárásához, a múlt ápolásához. Fontos feladat számukra a fiatal nemzedékek nevelésének elősegítése, a felnőttképzés, az idősekkel való szeretetteljes törődés. Rendezvényeik előadás-sorozatok keretén belül zajlanak havonta-kéthavonta: helytörténet, házunk tája, életmód, teológia, történelmi múlt, zenei esték, költészet. Vendégeik sokrétű, sokszínű előadást tartottak már a Bódva-völgyi térség emlékeiről, hagyományairól, műemlékeiről. Szakmai programot szerveztek a rudabányai múzeumba, a Borsodi Földvárra és a Tájházhoz, Monokra. Eljutott hozzájuk a koronázási ékszerek kicsinyített mása, sikeresen szerepeltek szavalóversenyeken a Magyarok Házában és a Magyar Kultúra Alapítvány Házában Budapesten.

Neves előadók

Sárospatakon a Népfőiskolai mozgalom alapítóira emlékeztek dr. Újszászy Kálmán és dr. Szabó Zoltán sírjánál. Vitázhattak olyan neves előadókkal, mint Serfőző Simon költő, író, Jókai Anna író, dr. Medvigy Endre irodalomtörténész, dr. Bodnár Ákos, az Orvosi Kamara elnökségi tagja, Budai Ilona népdalénekes, Dinnyés József daltulajdonos, Melegh Vilmos, a Nagyváradi Színház igazgatója, Lászlóffy Csaba kolozsvári író, történész, drámaíró, Sellei Zoltán előadóművész. Arra törekszenek, hogy programjaik változatosak legyenek, kapcsolódjanak a községben élő emberek szélesebb köréhez, mindig foglalkozzanak aktuális témákkal. Taglétszámunk elérte a hetvenet és tiszteletbeli tagjaik is vannak.

KT