Szatyorban a piac

A közelben élő termelőktől vásárolhatunk
A közelben élő termelőktől vásárolhatunk - © Fotó: Matey István
Debrecen – Immár Debrecen négy pontján működik olyan piac, ahol a közelben élő termelőktől lehet vásárolni.

Fokozatosan növekszik a 2012 nyarán indult úgynevezett szatyor piacok népszerűsége a városban. A Szatyor Debrecen Egyesület a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve a DMK négy egységében működtet termelői udvarokat. A sajátos termelői-vásárlói közösség keddenként az Újkerti Közösségi Házban, szerdán a Tímárházban, csütörtökön a Homokkerti Közösségi Házban, pénteken pedig a Csapókerti Közösségi Házban találkozik kora esténként.

Közelebb a természethez

A nem nyereségérdekelt civil kezdeményezésről a Szatyor Debrecen Egyesület alelnöke elmondta: fő céljuk, hogy a vásárlók olyan élelmiszerekhez jussanak, amelyeket nem több száz, vagy több ezer kilométerre, hanem a városban, vagy annak 50 kilométeres körzetében állítottak elő. Az áru így mindig friss, a szállítással nem szennyezik a környezetet, ráadásul segítik a helyi termelőket.

Bartha Péterné Ildikó kifejtette: náluk kizárólag olyanok árusíthatnak, akiknek engedélyeit, illetve termelési módszereit az egyesület vezetősége és közgyűlése ellenőrizte és elfogadta. Fontos szempont, hogy az adott termelő maga termelje meg portékáját és a mennyiség helyett a minőséget tartsa szem előtt. A szatyor piacon az árak általában a normál piacnál kissé magasabbak, de nem érik el a biopiacokét.

HBN-OCs