Szárnyas és nomád ételek az Archeoparkban

Szárnyas és nomád ételek az Archeoparkban
Immár negyedik alakalommal került megrendezésre az M3 Archeoparkban a Szárnyas és Nomád ételek fesztiválja, 2010. június 5-én. Az elmúlt hetek esőzései ellenére a fesztivál napján napsütés várta a látogatókat és a főzőverseny résztvevőit.

A napok óta tartó borús, esős napok után szombatra igazi napfényes idő örvendeztette meg a szervezőket és a 36 nevező csapatot. Most tartják ugyanis a IV. Szárnyas és nomád ételek fesztiválját. A megnyitó után ki-ki munkához látott. Több csapat rendszeres résztvevője a rendezvénynek. Nem maradtak el, jöttek szép számmal a látogatók is. Nótaszó mellett fogyott is a sokféle ízletes étel.Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, de délutánra eredményt irdettek:

Abszolút győztes lett Nomád- és szárnyas étel kategóriában a Tiszacsegei Hagyományőrző Egyesület. Közönségdíjat kapott a debreceni Baromfiudvar 2002. Kft. csapata. Gazdag volt kínálat szárnyas ételekből. Baromfi kategóriában a Bihari Atlétikai Bírók SE, kacsa ételek kategóriában Rómainé és csapata, pulyka ételek kategóriában a Görbeházi Zsiványok csapata bizonyult a legjobbnak. A zsűri különdíját a Csipet csapat nyerte el. A legfinomabb nomád ételt a Baja csapat és a Nomád némberek készítették, de az első hellyel járó Arany fakanalat a Polgári lányok és a főnök kedvencei csapata kapta meg. Szárnyas kategóriában Bálint Sándor és csapata kapta az Arany fakanalat. A legnagyobb elismerést, az Arany bográcsot a
ó Tiszacsegei Hagyományőrző Egyesület érdemelte ki.Természetesen azok sem unatkoztak, akik ebéd után érkeztek meg az Archeoparkba. A színpadon Bódi Guszti, majd a Csillag születik táncosai a Kutyakölykök szórakoztatták a látogatókat. Egész napos programok római légió életképe, nomád játékok, íjászat, horgászat, kézműves foglalkozásosok (csuhézás, gyöngyfűzés) tették változatossá a kikapcsolódást.

Nábrádi Benedek

 


 

A főzőverseny eredményei:

Szárnyas ételek díjazottjai:

Baromfi kategória győztese: BAB – SE csapat – csapatkapitány: Csatári Lajos

Kacsa étel kategória győztese: Római légió – csapatkapitány: Papp Gyula

Pulyka étel kategória győztese: Görbeházi Zsiványok – csapatkapitány: Andorkó Antal

Zsűri különdíja: Csipet csapat – csapatkapitány: Laczai Zoltán

Szárnyas kategória összesítettjében a legízletesebb étel elismerést kapta: Bálint Sándor baráti kör

Nomád ételek díjazottjai:

Legízletesebb nomád étel

            3. helyezett: Baja csapat: csapatkapitány – Baja Gábor

            2. helyezett: Nomád némberek: csapatkapitány – Mohácsi Mónika

            1. helyezett: Polgári lányok és a Főnök kedvencei: csapatkapitány – Sándor Istvánné

A fesztivál abszolút első helyezettje: Tiszacsegei Hagyományőrző Egyesület: csapatkapitány – Bagdiné Elekes Katalin

A közönségdíjat kapta, azaz a legtöbb kóstolójegyet begyűjtő csapat: Baromfiudvar 2002 Kft. Debrecen: csapatkapitány – Hegedűs Ferenc.