Szárnyal a Főnix Debrecenben

Akt.:
Szárnyal a Főnix Debrecenben
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Időarányosan jól halad a nagyjából egy éve indult és 2022-ig tartó, összesen csaknem 200 milliárd forintba kerülő Új Főnix Terv megvalósítása – jelentette ki a város polgármestere az erről szóló keddi sajtótájékoztatón. Papp László kérdésünkre elmondta: a program beruházásainak eddig a 7-8 százaléka készült el, de körülbelül 25 százalékára már van pénzügyi fedezet, ígéret.

– A múlt héten a kormány arról döntött, hogy a rendkívül nagy jelentőséggel bíró debreceni déli gazdasági övezet fejlesztésének támogatására több mint 4 és fél milliárd forintot biztosít – ismertette a város vezetője. Papp László bejelentette, hogy a légikikötőtől délre, csaknem 200 hektáron ipari parkot hoznak létre. A pénzből meg tudják kezdeni az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítését. A repülőtér északi oldalán beépítetlen 30-35 hektáron, üzleti központot látnának szívesen. Az övezetben az elképzelés szerint több mint 10 ezer új munkahely jönne létre.

Közben a repülőtér új bekötőutat kap, mert a mostani túl kacskaringós és egyes részei közel vannak a repülők által használt területekhez – ismertette Papp László. Az önkormányzati vezető hangsúlyozta, hogy a kormány a ferihegyivel azonos szintű leszállási rendszer kialakítását, új kerítés kialakítását és a guruló utak újra aszfaltozását 1,2 milliárd forinttal támogatja. Arra, hogy a Hungarocontrol távirányítással tudja az itteni gépeket „vezetni” további 1,3 milliárd forintot biztosítanak.

A polgármester szavaiból az is kiderült, hogy idén 75 milliárd forintnyi működőtőke érkezett Debrecenbe, melynek köszönhetően több mint 2 ezer új munkahely jött létre. A beruházók nagyon aktívak, jelenleg is számos ilyen tárgyalást folytatunk – emelte ki.

Közlekedési fejlesztések

Papp László szerint a Júliatelepen 7 utca leaszfaltozására, a volt GÖCS megközelítésének javítására 800 millió forintot fordítanak. A szükséges területeket most vásárolják fel, a burkolás a jövő év első felében kezdődhet – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy a főpályaudvar 21 milliárdba kerülő kialakítása 2017-ben kezdődik. A mérnöktender kiírása megtörtént, ezután indulhat a kivitelező kiválasztása.

– A Debrecent délről elkerülő utat 2018. első negyedévében adják át, mely rendkívül nagy segítséget jelent majd a belvárosnak, a forgalom nagyrészét kiviszi onnan – fogalmazott Papp László. Hozzátette: ezen felül több mint 2 milliárdból 52 utcában indítottak el fejlesztéseket, melyekből eddig 32 készült el. Például a Hatvan utca végén most is dolgoznak. 11 utca új aszfaltburkolatot kap. – Ilyen mennyiségű utcát az elmúlt években nem tudtunk leaszfaltozni – hangsúlyozta Papp László.

HBN-OCs


Lesz pénz a színházra is

A polgármester beszámolója szerint az önkormányzat most 4 bölcsőde, 8 óvoda és 11 orvosi rendelő felújítására rendelkezik támogatói döntéssel. Az Ady Gimnázium és a Hatvani általános épületét idén korszerűsítették. A dobozi kispiac átépítését várhatóan januárban, februárban kezdik. A Vénkert, az Újkert, a Sestakert, a Libakert, a Dobozi Lakótelep és a Belváros közterületeit jövőre fejlesztik. A Tócóskertben és a Tócóvölgyben ugyanilyen munkákat 2018-ban, 2019-ben végeznének. A Tócóskerti kispiac tervei készülnek. Az új család és gyermekjóléti központ a Nádor utcai volt Ifjúsági Park helyén épül fel jövőre. – Rendkívül impozáns és kulturált hely lesz ez, ahol az idősebb polgárok is otthonra találhatnak – jelentette be Papp László.

A város első embere végül azt is elárulta, hogy a kormánydöntés értelmében a Csokonai Színház felújítására 5 milliárd forintot lehet elkölteni.









hirdetés