Magyarország

2013.03.21. 16:24

Szanyi: cinikus, zavaros és önkényes Kövér javaslata a büntetésről

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek tartja Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Kövér László házelnök javaslatát arról, hogy a maximális pénzbírságot szabják ki rá, amiért hétfőn a parlamentben a középős ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakció tagjainak. A politikus azt mondta: ezután is tiltakozni fog a rasszizmus ellen, ha kell szavakkal, ha kell "kézzel-lábbal".

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek tartja Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Kövér László házelnök javaslatát arról, hogy a maximális pénzbírságot szabják ki rá, amiért hétfőn a parlamentben a középős ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakció tagjainak. A politikus azt mondta: ezután is tiltakozni fog a rasszizmus ellen, ha kell szavakkal, ha kell "kézzel-lábbal".

Szanyi Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján megismételte: interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

Azt mondta: cinikus a házelnök javaslata a megbírságolásáról. Szerinte Kövér László döntése - amelyet éppen a rasszizmus elleni világnapon hozott meg - azt üzeni, hogy "a zsidózást, a cigányozást, a kommunistázást érthetőnek és járható műfajnak tartja", az erre adott reakció, a rasszizmus elleni fellépés viszont "büntetést érdemel az értelmezésében".

Ezzel szemben - nyilvánította ki Szanyi Tibor - a rasszizmussal szemben a bűncselekményeket kivéve minden eszköz megengedhető.

A szocialista politikus zavarosnak nevezte a házelnök indítványát, mondván, a parlamenti jegyzőkönyvre hivatkozik, amely mindössze hét közbekiabálást dokumentál, noha felszólalása közben "józan becslés szerint is több száz beszólás hangzott el, több percen át több tucat képviselő üvöltözött, tombolt magából kivetkőzve". A jegyzőkönyv nem rögzíti az összes bekiabálást, a mikrofonok pedig úgy vannak beállítva, hogy a közvetítésben csak a felszólaló szavai hallhatók - jegyezte meg.

Szanyi Tibor azzal is vádolta Kövér Lászlót, hogy kettős mércét használ, hiszen a házelnök korábban méltatlannak minősítette, hogy az MSZP ott lehet az Országgyűlésben, ezzel "képen vágva" egymillió szavazójukat.

Önkényesnek pedig azért tartja a házelnök javaslatát, mert őt nem kérdezték meg a történtekről.

Hozzátette: még "az egyébként nem túl demokratikus házszabály" sem ad lehetőséget arra, hogy egy képviselőt véleménye kifejezéséért büntessenek meg. Szerinte Kövér László javaslata "dupla csizmás lábbal tiporja" a demokráciát.

A szocialista politikus arról is tájékoztatott, hogy az MSZP-frakció úgy döntött: nemmel fog szavazni a parlamentben Kövér László indítványára, amely a havi képviselői tiszteletdíj harmadára büntetné meg őt.

"A Fidesz által kivert hisztéria alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet mindazon disznóságok tömkelegéről, amit ők a szó jogi és köznapi értelmében elkövetnek" - jelentette ki Szanyi Tibor. Szerinte a kormányoldal egy nem különösebben ritka, a televízióban is naponta látható kézmozdulatot "hiszterizál", miközben "tíz körömmel védik a Jobbikot".

Beszélt arról is, hogy a parlament vezetése három éve szó nélkül hagyja a mindennapossá váló rasszista gyalázkodást.

"Kövér Lászlónak egy szava nem volt, amikor Osztolykán Ágnest női és cigány mivoltában egyszerre gyalázta a Jobbik" - hangoztatta. Arra az újságírói felvetésre, hogy az LMP-s képviselőnőt nem az ülésteremben, hanem a folyosón érte inzultus, úgy reagált: bárhol éri ilyen támadás, kiáll Osztolykán Ágnes mellett, "lehet, hogy nem csak egy ujjal, hanem két ököllel is".

Nem felelt egyértelműen arra, hogy bánja-e, amit tett. "Járom az utcákat (...), nem ez az első eset, hogy rasszista megnyilvánulással találkozom. Ilyen és hasonló válaszokat szoktam adni, és ez ezután is így lesz. (...) Ha kell szóval, ha kell, hangos szóval, és sok minden mással is fel lehet lépni a rasszizmus ellen. Kézzel-lábbal, igen, ez a helyes küzdelem a rasszizmus ellen" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy miért nem készítenek felvételeket az ülésteremben a jobbikos képviselők viselkedéséről és viszik azokat a házbizottság elé, Szanyi Tibor úgy válaszolt: négyszer választották meg egyéni képviselővé, van hitele a választói előtt, ezért nem szükséges, hogy kijelentéseit tanúvallomásokkal, hangfelvételekkel igazolja. Hozzátette: 2010 óta azt tapasztalják, hogy "amit a demokratikus ellenzék előterjeszt, az csuklóból, élből, vita nélkül kuka", és nem gondolják, hogy ezen Kövér László változtatni akarna.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!