Szárazság a holtvízig

Szárazság a holtvízig
© Illusztráció: Pixabay
Hajdú-Bihar – A csapadékhiány mellett kiváló betakarítóidő járt a gazdákra megyénkben az elmúlt napokban.

A szeptemberi napéjegyenlőség – a csillagászati ősz kezdete – óta nem volt területi átlagban jelentős, áztató csapadék a Tiszántúl északi felén, s ez kritikusan száraz talajállapotot idézett elő egyre többfelé, így Hajdú-Biharban is. Még mindig magas nyomás alakította egész Közép-Európa időjárását, frontoknak esélye sem volt az elmúlt héten a térségbe betörni. Habár a hosszú hétvégére már láthatók a változás előjelei, addig a rendkívüli szárazság miatt az őszi gabonák vetései kelesztő öntözés nélkül tovább sínylődnek, kelésük egyenetlen, vontatott. A szerencsés korai vetések csírázásnak indulhattak még a szeptember közepi-végi csapadékkal, ám mostanra a frissen földbe került magvakkal együtt szenvednek a szárazságtól, míg legalább 10-15 milliméter csapadék nem hullik. Talajaink felső 20-30 centiméteres rétegében szinte csak a reggeli harmat néhány tized milliméter nedvessége jelent túlélési lehetőséget a zsenge csíranövényeknek, hiszen sok helyütt már holtvízig csökkent a nedvességtartalom.

grafika

Nyári napok is voltak

Hiába a kellemesen napos, csendes vénasszonyok nyara, az őszi szántásnak és más talajmunkáknak sem kedvezett a száraz talajállapot, elsősorban kötött talajokon erősen rögös, porosodó az érintett réteg. Jó minőségű magágy-készítésre csak kevés helyen volt esély, így számolni kell a munkálatok, s vele az őszi gabona kelésének, fejlődésének későbbre tolódásával. Megfelelő nedvességgel pedig optimális viszonyokat teremtett volna az egyébként az átlagosnál jó 3-4 fokkal melegebb idő 25 fok körüli maximum és 5-10 fokos minimum értékekkel, bőséges napsütéssel. Elsősorban a délebbi vidékeken ismét 1-4 – szakkifejezéssel élve – „nyári nap” került a klímanaplókba, s a napfényes órák száma is csaknem kétszerese volt a megszokottnak. Fagy a héten nem veszélyeztette a jó időben még kint hagyott dísznövényeket és a még leszüreteletlen gyümölcsöt, betakarításra váró zöldségféléket.

Egyre kevesebb munka

Növényvédelmi vonatkozásban egyedül a telelésre készülő, nagy tömegben jelen lévő poloskák gyérítése, majd a lombhulláskor aktuális őszi lemosó permetezés időzítése jelent feladatot. A száraz idő a gombás fertőzések számára kedvezőtlen, ugyanakkor a már korábban fertőződött gyümölcsféléken tömegesen jelenhetnek meg a szürkepenészes és moníliás gyümölcsrothadás tünetei. Az összeszáradt gyümölcsmúmiák és a hulló, beteg gyümölcs eltávolítására a jövő évi fertőzés csökkentése érdekében már most érdemes gondot fordítani.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –