Szántással vetőágyat? Ugyan!

Szántással vetőágyat? Ugyan!
© Illusztráció: HBN
Hajdú-Bihar – Egy-két kiadósabb eső, és máris átfordult a határ képe; aggasztóról biztatóra.


Jajj, jajj, jajj! Hát azt nem lehet – így reagált Polgár József komádi gazdálkodó arra, hogy akadtak, akik áprilisban szántással próbáltak vetőágyat készíteni, de nem tudták eldolgozni a talajt, ezért a szántás kiszáradt.

Magukhoz tértek

A problémát Jakab Tamás hozta szóba, akinek egyaránt vannak szántói Debrecen határában, a Biharban és a Sárréten. Ő úgy számol, hogy az elmúlt két hétben nyolc és húsz milliméter közötti eső áztatta a földjeit, és a csapadék a legtöbb kultúrával szinte csodát tett. „Szépen kikelt a vetés, megélénkült a határ és az őszi kalászosok is mintha magukhoz tértek volna” – készített gyors számvetést érdeklődésünkre a vállalkozó, aki szerint kétséges, hogy a kiszáradt szántásokon készíthető-e még egyáltalán vetőágy, és ha igen, akkor milyen minőségben. Szerinte sok múlik azon, hogy a gazdálkodó milyen gépparkkal rendelkezik, hiszen ezen a téren sem egyenlőek az esélyek.

A komádi határt művelő Polgár József egyenesen szenzációsnak nevezte az elmúlt napok kisebb esőit (ők egyszer nyolc, majd pedig 16 millimétert kaptak belőle), amiknek hála átfordult a határ képe; aggasztóról biztatóra. Szerinte a búzák a fejlődésben le voltak ugyan maradva, de mostanra ugyancsak utolérték magukat. Hát még ha jönnének újabb esők…

Szépen fejlődnek

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke elégedett azzal, amit az utóbbi napokban a határt járva tapasztal. Elmondása szerint a hajdúszoboszlói határ kétszer is 10-15 milliméternyi csapadékot kapott, aminek meglett az eredménye. – A napraforgók négyleveles, a kukoricák pedig 2-4 leveles állapotban vannak, azaz szépen fejlődnek. A búza ugyan alacsonyabb, mint máskor, a rozs és az őszi árpa azonban már kikalászolt. Várjuk az esőt, és addig is az aktuális növényápolási munkákkal foglalatoskodunk – vetett számot a teendőikkel a hajdúszoboszlói agrárvállalkozó.

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója arról számolt be, hogy a vetések szinte mindenhol befejeződtek, a tavasziak az eső hatására szépen kelnek, és az őszi kalászosok fejlődésének is lendületet adott a múlt szombati eső.

HBN-PA